Арестуваните от "Биволъ" за разследване срещу фирма на ГЕРБ - по очи на поляната - 24novini.bg

Арестуваните от "Биволъ" за разследване срещу фирма на ГЕРБ - по очи на поляната

Как държавата на Борисов спира с полиция разследване срещу фирма на ГЕРБ, финансирано от ЕК Как държавата на Борисов спира с полиция разследване срещу фирма на ГЕРБ, финансирано от ЕК
14.09.2018 | 14:20
(1 глас)

Разследващите журналисти от "Биволъ" и румънския сайт са били проснати по очи на поляна до Радомир и закопчани с белезници, разказват потърпевшите Димитър Стоянов и румънеца Атила Биру, които бяха освободени днес сутринта от полицията. Държавата на премиера Борисов направи това с участието на МВР и ГДБОП, но стъпи на евромина - разследването е част от проект, финансиран от ЕК, за осветяване на случаи на корупция с европари.

 

Разследващият сайт "Биволъ" разказа как са се случили събитията до задържането на двамата, като парадоксът в случая е, че те са подали сигнал до МВР, че се горят документи, уличаващи в корупция, а МВР арестува тях, вместо заличаващите доказателствата лица.

 

Скандалът завършва с белезници на ръцете на журналистите тази нощ край Радомир, докато снимали горене на документи с данни за евентуални корупционни практики, свързани, по думите им с фирмата "Джи Пи Груп" и "Лукойл" на Валентин Златев по изпълнение на проекти с еврофинансиране, за които "Биволъ" твърди, че са плащани комисионни и подкупи.

Димитър Стоянов и румънският му колега са били арестувани от ГДБОП след собствения им сигнал до органите на реда, за което днес се произнесе и омбудсманът, като го квалифицира като "нарушение на свободата на словото и човешките права".

Румънският журналист Бару работи за сайта Rise Romania, който си партнира с българския "Биволъ" в разследване на корупция с евросредства, обясняват от българския им партньор на страницата си.

Разследването се прави по програмата на Европейската комисия Exposing Fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” (Осветляване на злоупотреби с европроекти в България и Румъния).

Двамата и адвокатът, който би с тях, не са били пуснати дори след като се идентифицирали с журналистически карти. Вместо това били отведени за обяснения в полицейското управление, откъдето били освободени едва след намесата на консула на Румъния, стана ясно по-рано. Манолова пък обяви, че лично е говорила и с посланика на Румъния у нас по казуса със задържания румънски журналист.

"Биволъ" публикува хронология на събитията от снощи до тази сутрин в 4,30 часа, когато тримата задържани са освободени:

"Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация, че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард „Черни връх“, в София се изнасят документи и техника.

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от "Биволъ".

То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на "Биволъ" беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност, Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край ЖП гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха последователно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София дойде румънския консул. Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани защото са в района местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерастне в досъдебно производство. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги.

Разследването #ДжиПиГейт #GPGate е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania, финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), пише "Биволъ".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...