Ахмед Доган е купил ТЕЦ Варна - 24novini.bg

Ахмед Доган е купил ТЕЦ Варна

13.09.2018 | 10:18
(0 гласа)

Ахмед Доган е купил 70 % от ТЕЦ "Варна" от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов, съобщава "Капитал", позовавайки се на данни от Търговския регистър.

 

С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ.

 

Това е второто официално участие на Доган във фирма тази година, след като през пролетта заедно с Румен Гайтански учердиха компания за поддръжка на язовири. 

Сделките са сключени в началото на август, но са вписани чак на 4 септември, като вероятно причина за забавянето е сривът на Търговския регистър.

От регистъра става ясно, че Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%, които след продажбата остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не става ясна.  

Топлоелектрическата централа край Варна има шест генерационни блока с обща инсталирана мощ 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища, което я прави неизползваема при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето.

 

ТЕЦ Варна е сред централите, които спечелиха търговете на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година, когато ще се проведат нови търгове. По тази линия управляваната от Папазов компания ще получи 27.4 млн. лв.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...