Горанов твърди, че вдигането на заплатите не е предизборен трик - 24novini.bg

Горанов твърди, че вдигането на заплатите не е предизборен трик

Владислав Горанов обяви, че увеличаването на заплатите не е предизборен трик Владислав Горанов обяви, че увеличаването на заплатите не е предизборен трик
12.09.2018 | 15:00
(0 гласа)

Над 1 милиард лева ще бъдат отпуснати за увеличението, но заплатата на всеки служител ще нарасне с процент, определен от ръководителя му. Заплатите на служителите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени от началото на 2019 г., но не всички ще получат по 10% отгоре. Това стана ясно от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов след днешното заседание на правителството.

 

Държавата ще отпусне над 1 милиард лева за 10% ръст на разходите за персонал в бюджетните ведомства, но заплатата на всеки служител ще нарасне с процент, определен от ръководителя му, според атестацията му.

 

При някои служители може да е по-малко, а при някои - повече от 10%, обясни Горанов.Горанов отчете, че в края на август тази година бюджетният излишък е над 2,5 мрд. лева.

Макроикономическата прогноза за 2019 г. и очакваните допълнителни приходи в хазната дават възможност финансовото министерство да предвиди увеличение на заплатите в бюджетната сфера, обясни финансовият министър.

"Увеличение с 10% на разходите за персонал, за цялата бюджетна сфера. Спецификата е, че в продължение на предварително анонсираната политика за удвояване на възнагражденията на заетите в средното образование, и при тях увеличението ще бъде с 20%“.

10-процентното увеличение на заплатите в бюджетната сфера се очаква да повлияе положително на пазара на труда.

"Като изтласка в някаква степен и останалите доходи в страната. От увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове“.

Финансовият министър не вижда връзка между 10-процентния ръст на заплатите и изборите догодина.

"Всяка година има избори. Ако се опитате да омаловажите усилията, вероятно предлагате да не се прави. Сега е време за бюджета, сега се дискутират параметрите на бюджета, сега имаме възможност, сега го правим“.

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юли 2018 г. е 878,70 лв., съобщават от Националния осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 август 2017 г. до 31 юли 2018 г. е 861,52 лв.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...