Европейската сметна палата: Въздухът в България е ужасно мръсен - 24novini.bg

Европейската сметна палата: Въздухът в България е ужасно мръсен

11.09.2018 | 14:20
(0 гласа)

Въздухът в България е по-мръсен от този в Китай и Индия. Това се казва в специален доклад на Европейската сметна палата посветен на борбата със замърсяването на въздуха през 2017, публикуван днес. 

 

Документът отчита, че в ЕС най-мръсният въздух освен в България е в Чехия, Унгария и Латвия. Единственото "успокоително" е, че въздухът в Брюксел е по-лош от този в София. 

 

 

Най-засегнати са жителите на големите градове. Всяка година замърсяването води до около 400 000 случая на преждевременна смърт в страните членки на Съюза и е причина за разходи в размер на стотици милиарди евро, свързани със здравето. 

От ЕСП припомнят, че според данни на Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в ЕС, свързан с околната среда.

България води класацията по критерия за загуба на години живот в добро здраве поради замърсяване на въздуха .

Фините прахови частици (ФПЧ), азотният диоксид, серният диоксид и тропосферният озон са замърсителите на въздуха, които причиняват повечето от тези преждевременни смъртни случаи.

 

България е и единствената страна в ЕС, която нарушава допустимите норми на три замърсителя едновременно  – ФПЧ, серен диоксид и азотен диоксид.

От сметната палата отчитат, че Европейската комисия не успява да постигне особено големи резултати през глобите си. България наприемр е глобявана два пъти, но това не я е придвижило напред. Подобен е случаят със Словения, Швеция, Португалия и Италия, които дори са били осъдени.

 

Оказва се също, че и средствата, които се отделят за подобряване на въздуха, не водят до по-добри резултати. България, например, е намалила значително – с цели 58 на сто, целевото финансиране по кохезионната политика на ЕС за качеството на въздуха през програмния период 2014-2020 г. в сравнение с предишния период. От 120 милиона евро сумата е намаляла на 50 милиона.

Замърсяването у нас е предимно от транспорта, докато в Полша и Чехия е от домашното отопление.

Страните с най-чист въздух и най-адекватни политики от друга страна са Финландия, Швеция и Ирландия. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...