АПИ: "Малки тайни" и... джипове за 200 хил.лв. - 24novini.bg

АПИ: "Малки тайни" и... джипове за 200 хил.лв.

Инж. Глосов обясни с високия сняг нуждата от джипове по за 200 хил.лв. всеки Инж. Глосов обясни с високия сняг нуждата от джипове по за 200 хил.лв. всеки
05.09.2018 | 12:00
(0 гласа)

„Централното ръководство на АПИ не стои само в София, напротив, реагира 24 часа в денонощието в зимни и планински условия – навсякъде, където е необходимо. Когато има проблеми през зимата заради снегонавявания, все пак трябва да се стигне до тези места, за да се направи съответната организация”. Това коментира пред NOVA Светослав Глосов, председател на УС на АПИ днес, по повод новия сканадл в МРРБ за търга за джипове на АПИ за 1,3 млн. лева. Търгът бе спрян от министъра в оставка.

 

За незапознатите да кажем - никой от АПИ не ходи в телевизии, без пресцентърът на МРРБ да одобри това. Т.е.

 

Глосов е пратен да замаже аферата с джиповете на агенцията по за 200 хил.лв. всеки,

гръмваща 10 дни след 17-те загинали до Своге и в условия на оставка на принципала - министър на МРРБ - Николай Нанков.

"Повечето от автомобилите са за областните пътни управления, но две от колите са за централното управление – джипове на стойност 220 хил. лева с ДДС", каза Глосов.

След 17 загинали на пътя, за който АПИ проверила само дали е равен, но не и колко е качествен, както самият Глосов каза по-късно в интервюто си, цялото това обяснение за джиповете звучи като виц. Всъщност обаче, е реалността на арогантната корупция в България.

Не му трябват на Глосов джипове за организация на движението, защото тя се прави от МВР. АПИ няма по закон правомощия да спира и проверява шофьорите.

Джиповете са да се возят други в тях,

както стана със скандала с джиповете на Горското и приятелите на министъра на земеделието Десислава Танева - Горското или АПИ просто ги купуват, за да не се вижда кой ще ги ползва. Някой, който си пада по джипове за 200 хиляди. Понеже тези на АПИ са от доста по-евтините, когато са за АПИ.

Антикорупционното звено вероятно може да се намеси и да провери риска от корупция в случая. То може и да се самосезира. Ако не е твърде опасно за стоящите над АПИ политици обаче.

Все пак поръчката е спряна от министъра, а директорът на АПИ

Глосов сам призна днес, че са "допуснати грешки" към момента на обявяване на търга.

Когато се касае за грешки за към 1,3 милиона лева на данъкоплатеца, кой отговаря да ги провери?

Не е ли Антикорупционният орган, се питаме.

Иначе днес инж. Глосов обясни след пътя-убиец, че течала някаква проверк на "сички пътища" в страната и в средата на септември ще има резултат. Резултата от какво?

Републиканската мрежа е 20 хил. км, за които АПИ отдавна няма ресурс да провери обстойно. Особено за 10 дни.

Областните пътни управления знаят за проблемните участъци и те се пишат в доклади, които лично се дават на министър Лиляна Павлова, после на Нанков, и на премиерите, в това число Борисов, от години. Такива доклади прави и лабораторията на АПИ, както и надзорите на рехабилитираните и строените нови участъци.

Правят и Управляващите органи на оператвните програми "Транспорт" и "Региони в растеж", които нялаха над 3,5 млрд.лева в тези пътища за последните два оперативни периода. После ги проверява "Одит на европейските средство" в министерството на финансите на Владислав Горанов.

После върху тях контрол има и вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за мегаструктурата с европейските фондове. А то само по тях предимно се строят и рехабилитират пътища в тази държава.

Затова питаме каква е тая проверка, от която ще излезе нещо различно от вече известното на целия висш политически "клир" на родината?

И на парламетараната комисия по регионална политика, и на трите основни парламентарни групи с интереси в пътното строителство - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Държавата от години не отделя нужния ресурс за поддръжка на пътищата и контрол на корупцията в изграждането и ремонтите им. Участъците се строят от "приятелски" фирми и с лошо качество, което се прикрива от самата държава в лицето на АПИ и принципала й МРРБ. Преди

АПИ беше пряко подчинена на премиера дори. Като ДАНС. И какво? Корупцията спря или просто се централизира?

Тази мнима "проверка" е всъщност на фирмите, облагодетелствани да печелят поръчките на АПИ и МРРБ - фирми на ДПС, БСП и преимуществено на ГЕРБ, финансиращи кампаниите им и вземащи търгове от държавните институции с отчисления към партийните централи.

Та инж. Глосов отиде в телевизията, за да ни убеди, че за 10 дни ще провери с неговите служители, знаещи всички схеми колкото и той самия, 20 хиляди километра.

И това след трагедията в Своге и 17-те ковчега!

Колко погребани хора ще ни струва корупцията в АПИ, Транспортното министерство и МРРБ няма отговор. Много ще са.

Скъпи жертви. Скъпа корупция.

„Пътищата се строят с асвалтови смеси, които са с одобрени рецепти, като преди да бъдат положени на пътя настилките задължително се изпитват в акредитирани лаборатории”, обясни шефът на АПИ. Тогава защо самите те твърдят, че пътят до Своге, нов и струващ 20 млн. лева, е построен с евтин варовик в смесите, остава без отговор.

„Наистина в един сравнително малък участък има проблем – приетата рецепта за асфалтовата смес не е била изпълнена така, както е трябвало да бъде според документацията”, все пак признава Глосов.

Самият инж. Глосов е бил от двете страни на процеса - и като изпълнител с фирмата си в търгове на АПИ, и като ръководител на АПИ, която дава търговете. Той знае много добре всички пробойни в процеса и всички фирми от бранша. Знае и коя на коя партийна централа е. Точно затова изявленията за проверки са прах в очите на хората и от негова страна. И то съзнателно.

Глосов няма да оправи пътищата, нито ще спре корупцията в АПИ. И не защото е с лошо сърце или материални интереси, различни от публичните, а защото над него има министър Нанаков, премиер Бойко Борисов, депутати от БСП и ГЕРБ, много настойчиви депутати от ДПС, както и техни (на всички тези изброени) приятелски пътищарски, надзорни и строителни партийни фирми, които след себе си оставят кръв по асфалта. И вземат държавни пари за това.

Тъй като пътят се строи по договор по ФИДИК (международна система за организация на строителния процес), ангажимент на фирмата–инженер на проекта е да изпита материалите и да проведе целия контрол по време на строителството, прехвърля отговороността Глосов към поредната фирма, а истината е, че

ФИДИК не освобождава АПИ е инвеститорския контрол.

Контрол значи да контролираш какви ги вършат по веригата проектант, инженер, строител, надзор и подизпълнители. Затова не са били взети проби от акредитираната лаборатория на АПИ, казва той и е прав - така е по правилник. Но пък всяка наредба и закон могат да се променят - Глосов лично има подкрепата на изброените по-горе ГЕРб, ДПС и БСП, упълномощени от народа да променят законите и наредбите в парламента.

Държавната лаборатория е измерила колко е равна поставената настилка непосредствено преди приемането на ремонтирания участък, дообясни абсурдът Глосов.

И не каза и дума за своя оставка за аферата с джиповете. В държавата дружество с ограничена отговорност.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...