Безопасността по пътя като корупцията – много органи, никакви резултати - 24novini.bg

Безопасността по пътя като корупцията – много органи, никакви резултати

31.08.2018 | 10:55
(0 гласа)

Всяка година по българските пътища умират стотици хора и всяка година властта се заканва да спре войната по пътищата. Загиналите, обаче, не намаляват, а мерките често си остават само до обещанията.
Подобно е състоянието на корупцията – тя става все по-голяма, а обещанията за справянето с нея огромни.

 

Само преди няколко месеца имаше над 40 органа, които се борят с корупцията, а България оглавяваше европейските класации по този феномен. Управляващите решиха да слеят всичко в едно, за да има по-висока успеваемост. Вече няколко месеца резултатите не са много видими, а дали така ще бъде и с новата мега структура, която Министерски съвет замисля за борба с войната по пътищата. 

 

В момента има над 10 институции, които отговарят за безопасността по пътя, а при по-големи инциденти, които предизвикват обществено внимание, започва прехвърляне на отговорност между институциите.

При инцидента с автобус край Своге МРРБ и АПИ обвиниха стоителя за некачествен асфалт, въпреки че именно втората е приела без забележки участъка. АПИ заявиха, че не са слагали мантинела, тя била на община Своге, откъдето също отричат. ДАИ пък заявиха, че не са имали информация за пътуването на автобуса.

Така всяка институция се скри зад обвинения към други, а прокуратурата продължава да разследва. Какво ще стане и дали резултатът няма да е подобен на решението за наводнението в Аспарухово, където се оказа, че виновни няма, времето ще покаже.

Но управляващите се заканиха да има наказани, а незабавно Министерски съвет измисли нова структура, както при предишната катастрофа с автобус на магистрала Тракия измислиха коланите в автобусите, които още ги няма.

 

Предложеното ново звено за пътната безопасност ще налага административни наказания и ще е пряко подчинено на Министерския съвет. Подобно звено сега е Държавно-обществената консултативна фирма по проблемите на движението по пътищата към МВР, дали то ще бъде разпуснато, не се знае.

Вицепремиерът Дончев, който се появи пред камерите, за да обясни за новата структура, не каза и нищо по отношение на това кой и как ще влиза в тази структура, ще се обединяват ли функции от останалите институции. Дончев споменава единствено, че ще са й нужни пари и около 70 човека.

Така, ако се върнем пак на темата за корупцията, новата структура за безопасност на пътя прилича на БОРКОР, която беше създадена като обединение на няколко органа и трябваше да следи за борбата с корупцията, но резултатът от дейността й бяха няколко доклада.

Този път управляващите трябва да са много по-внимателни. Обеществото ги наблюдава, а за разлика от корупцията, при загиналите трудно могат да скрият статистиката.

Ето и кои са органите, отговарящи за безопасността по пътищата и техните функции:

 

АПИ възлага и организира строителството на нови пътища и съоръжения и отговаря за поддръжката на пътищата.

Министерството на транспорта пише и предлага закона за движение по пътищата.

ДАИ отговаря за шофьорските изпити и изправността на автомобилите.

МВР са отговорни за поведението и контрола на шофьорите, безопасността на пътя, пътните знаци и маркировката.

Отделно от тях общините отговарят за поддръжка на пътищата, пътните знаци и маркировката.

Спешна помощ – за животоспасяваща реакция при катастрофи.

Министерството на отбраната регистрира военната техника по пътищата.

НАП пък отговарят за събирането на глобите, контролира бюджета и финансирането на цялата система за безопасност на движението.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...