КФН и "Олимпик": да спиш по заповед на премиера - 24novini.bg

КФН и "Олимпик": да спиш по заповед на премиера

По сканадла с "Олимпик" КФН заспа... по заповед на премиера По сканадла с "Олимпик" КФН заспа... по заповед на премиера
21.08.2018 | 12:33
(0 гласа)

Днес на протест в столицата излизат граждани, гневни на проспиването на фалита на "Олимпик" от Комисията за финансов надзор. Над 9,3 млн. лева са загубите на български граждани от фалита на застрахователя в Кипър. По информация на КФН над 200 хил. души са ужилените, но КФН забави реакцията си, а когато я предприе все пак, съобщи на хората да си търсят парите от офисите на дружеството, които още работят, в Кипър.

 

В същия дух бе и реакцията на премиера Бойко Борисов. Той обяви, че Българският гаранционен фонд няма да плаща загубите на българските потърпевши, но не каза и дума за отговорността на КФН. След фалита на КТБ, платен от българските граждани с над 4 млрд.лева, КФН с право бива наричана органът на управляващите за прикриване на крупни измами.

Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов поиска оставката на... заместник-председателя Ралица Агайн, която е на подобни апетиттни позиции от времето на НДСВ, но не и на председателя на КФН Карина Караиванова, избрана от ГЕРБ в 43-то Народно събрание за 6 години напред и известна с близките си контакти с управляващата партия на Бойко Борисов.

Да си припомним. Когато стана скандалът с Гинка Връбакова и колосалната далавера с купуването на ЧЕЗ от "Инерком", Борисов се закани на "онези гадове", че "ще ги смачка" и направи театрален брифинг в парламента на пуснати камери. Намеси премиера на Чехия, говори за секретни документи в деловодството на парламента и беше бесен на  "гадовете". Сега Борисов не е бесен на КФН, въпреки че под прзорците му излизат на протест ужилените от "Олимпик". Защо? Вероятно защото КФН спи по заповед на премиера. Независим регулатор ли? Ако е така, би бил единственият независим от Борисов... И трябва да бъде похвален.

Гражданите обаче не искат да го похвалят. Те обявиха, че ще излязат на протест срещу проспиването от КФН на фалита на "Олимпик",

която е отговорна за разрешителния режим на застрахователите и законността на действията им. От дългата кореспондненция на КФН с кипърския регулаторен орган става ясно, че българската комисия отдавна е знаела за проблема на "Олимпик" с властите в Кипър, но не е предупредила българските потребители, че са потенциални жертви. "Труд" публикува своя проверка за връзки на собственика на "Олимпик" с търговия с оръжие и за забрана от регулатора на Испания "Олимпик" да действа на тяхна територия.

Въпросът е защо регулаторът на Испания може да предупреди испанците да не сключват полици с "Олимппик", а българската КФН направо му е разрешила да оперира у нас.И този въпрос защо към заместник-председателя Ралица Агайн, вместо към председателя Карина Караиванова?

Реакцията на КФН след скандала, заедно с тази на премиера Борисов към потърпевшите, е "оправяйте се сами". А те са над 200 хиляди души. Но искане за оставка на председателя няма.

След полунощ на 18 август, когато фалитът стана факт, собственици на автомобили, застраховани в "Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента. Те настояха полиците им да действат, докогато са сключени. 24 часа по-късно дори и половината от ужилените още не бяха сключили нови полици. Все пак не те са нарушителите, те са жертвите на фалит, който е трябвало да бъде предотвратен от КФН. Или поне хората да бъдат предупредени навреме, че този застраховател е рисков и ненадежден.

Вчера премиерът обяви, че ще бъдат положени всички усилия да се помогне на клиентите на компанията, доколкото позволявал законът. А законът не позволява, той го знае, както знае и че неговите депутати от ГЕРБ, заедно с "патриотите" имат мнозинство и отдавна можеха да променят закона така, че днес пореден сакнадл със "застрахователно КТБ" да няма.

"Когато стане нещо такова, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази сфера“, коментира Борисов. Същото той не каза, когато същият този данъкоплатец плати далаверата в КТБ с 4 милиарда лева. Сега обаче е загрижен за общите пари.

Да се чуди човек защо - нали над 2 милиарда и 100 милиона лева бил излишъкът в хазната? Как така данъкоплатецът да няма пари?

В отговор на Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че твърдението на премиера, че ако държавата се намеси в казуса, ще плати на засегнатите от парите на всеки български данъкоплатец, е лъжа. Тя визира Гаранционния фонд, в който вноските не са на гражданите, а на дружествата с лицензи да правят застраховки, но колко е вноската на "Олимпик" в него и имал ли такава засега само господ знае. Понеже

институциите на Борисов ваканцуват по плажовете. А КФН спи удобно на брега на поредната крупна финансова далавера в мандата на Борисов.

Очаква се опозицията да внесе искане на извънредно заседание на парламента, на което въпросът с фалиралата застрахователна компания да се обсъди.

И да извлече политически дивиденти от фалита. Който и тя можеше да предотврати. Понеже и БСП има депутати в този парламент, цели 79, и те също могат да променят закони. Е, вярно, рядко в полза на гражданите. И още по-рядко, за да предпазят хората от измамници.

За ужилените остава да преглътнат 9,3 млн. лева и да си платят нови застраховки. А след това да се молят и новият застраховател да не фалира. Докато КФН подремва, а премиерът Борисов й чете приказка.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...