"Патриоти" на ръба, да са ни честити - 24novini.bg

"Патриоти" на ръба, да са ни честити

"Патриоти" на ръба - и на закона, и на приличието "Патриоти" на ръба - и на закона, и на приличието
15.08.2018 | 21:31
(0 гласа)

Онзи ден на къмпинг Градина 5-6 "патриоти" с татуировки на Левски и Ботев и с надписи по телата си „Велика България“ и „България на три морета“ демонстрираха новия вид роден "патриотизъм". Е, не играха хоро на плажа, пръскайки мъжественост с мокри гащи към смаяното множество, но пък стабилно се бяха напушили с марихуана и изпили по няколко литра алкохол. Танцуваха на ритмите на Махмут Орхан и викаха нещо за великото ни отечество. Когато можеха да стоят прави, разбира се.

 

Да си патриот днес за все повече българи започва да означава да играеш хоро навсякъде и по всяко време, да си направиш татуировка на Левски или Ботев, която да показваш, като ходиш без дрехи, да вееш знамето и да слушаш кавърите на "Йовано, Йованке", изпълнени от Слави Трифонов. Като бонус е да плюеш управниците наред - кметове, депутати, министри, системата, та дори и съседа, защото... има по-добра работа от теб. И да вземаш по 20 лева на изборите да "им гласуваш". Не всички са такива "патриоти", но масово станаха такива.

 

Все по-честата поява на хорото на типични и не съвсем места е новият мейн стрийм в патриотизма.

Няма значение дали е 6 януари и си в ледената река или е 12 август и си нагазил в защитените Рилски езера, дали си пред НДК или на опашка на границата, важното е да си на хорото. Така показваш колко обичаш отечеството.  А ако си се нагиздил и с носията и вееш знамето, почти можеш да минеш за Левски и Ботев.

Т.е. да обобщим: ако играеш хоро и имаш татус на Левски, си "патриот". Ако не си татуиран, и не играеш хоро по мокри гащи във вир, не обичаш държавата си.

Такъв ли обаче, е истинският патриотизъм?

  

Патриотизмът е да обичаш родината, езика си и да пазиш традициите. Да се татуираш с тях е диагноза.

Хорото е наша вековна традиция и трябва да се пази.

Но дали, нагазвайки в защитеното езеро в Рила, не нагазваш страната си, точно както я нагазват онези с бетона по дюните?

Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за доброто на родината, за опазване на природата й, за промените към по-добро в обществото й, за правовия ред в държавата, за решаване на проблемите, за правата на слабите и децата, за гражданската ни доблест да сме взискателни към тези, които трябва да предлагат решения за по-добър живот на българите.

Да си татуираш будителите и да изтанцуваш едно хоро мокър може да е част от представата за патриотизма, но не и от реалността на патриотизма.

Да припомня ли, че някои от тези "патриоти" пишат в социалните мрежи на "шльокавица", а дори да са избрали кирилицата, трудно пишат изречение без правописна грешка на родния си език. А патриотизмът нали е и това - да владееш езика си.

Но всичко си има обяснение. Хорото под път и над път е само следствие.

При положение, че лидерите на "патриотизма" у нас са Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, какво друго може да се очаква.

Красимир Каракачанов забрави, че е патриотичен лидер, веднага щом взе министерския пост с богати ресурси - отбраната с обществените поръчки за 2 млрд.лева. Той смени тактиката от силно крещене в партизанско мълчание по въпроси като Македония и Турция.

 

Валери Симеонов спира шумни дискотеки изцяло на ръба на закона, дори отвъд ръба, както самият му коалиционне партньор казва. Той бе наречен от собствения си приятел в коалицията Волен Сидеров "военна хунта". А населението си припява рап-парчето за Какаовия плаж - следствие от обмислените му държавнически действия.

Волен Сидеров пък би други българи, би полицаи, нахлу в НАТФИЗ, съди премиера, а сега е коалиционен приятел на Борисов, както и води митинги, скрит под пластмасова маса. За него дори и песен не може да се напише - толкова е богат политическият му образ.

 

Тези същите тримата "патриоти" седнаха да напишат Закон за българския език и изпратиха прессъобщението си до медиите с толкова правописни грешки, та трябваше указание за четене да приложат. После се сбиха в парламента.

Ако така изглеждат представителните за народа "патриоти", какво да очакваме от „обикновените“?

 

Иначе и патриотизмът, на фона на тези "патриоти", изглежда залинява. Въпреки премиерските приказки за стабилност, възход и ниска безработица, всяка година хиляди хора напускат страната. Това не е защото не я обичат, а защото трябва да хранят семействата си. А тук не успяват.

Над 2, 2 млн. българи живеят под прага на бедността, а майките на деца с увреждания с месеци молят на държавата да им даде нормална житейска перспектива. Държавата нарече децата им "нещастни" и ги призова да си ги приберат от улиците. Справка: шефът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов - това са негови думи. Иначе, ако го питаме, и той смята себе си за патриот.

В такива времена хората трябва да имат опора, а великата българска история е далеч назад. Съвремието все по-често дава поводи за срам, вместо за гордост. И останаха спортистите и талантливите млади хора, от които да черпим надежда за бъдещето на България.

Вместо рисунки по телата и хоро във вода до кръста, ще бъде изключително полезно политиците да посветят действията си на реална промяна в България. Със същата упоритост, с която се отдават на усвояване и участие в схеми за лично и партийно облагодетелстване (в каквото самите те помежду си се обвиняват).

А за да им подскажем за по-прагматичната страна на патриотизма, ето някои лесни неща. Достатъчно е да не ни се показват пияни и дрогирани в телевизорите, да не се обиждат публично пред нас, да не си изхвърлят боклука на улицата и да спазват законите, които гласуват, да спрат да се бият и псуват в парламента, да не плащат сметките си на луксозния "Варадеро" с държавни пари, да не пият коняк за 30 хиляди лева на държавни разноски,  да не плащат на хората по 20 лева да гласуват за тях, да не си купуват вили на юг, къщи и жени от комисионни от обществените поръчки, за чиято законност всъщност отговарят,  както и всичко, което се сетят и е в полза на поне един обикновен български данъкоплатец.

Ако обаче отдавна си минал ръба на приличието в политиката, както е при управлаващите ни "патриоти", този прагматичен патриотизъм вече не е възможен.

А щом не е за държавно избраните "патриоти", няма да е и за обикновените - като онези от къмпинг "Градина", от Рилските езера, от татус-мазетата и от тъмните стаички по изборите.

Патриоти бол! Да са й честити на Р.Б.!

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...