Виц! Министърът на чумата поиска и "данък градушки" - 24novini.bg

Виц! Министърът на чумата поиска и "данък градушки"

Министърът на земеделието си спечели фейсбук-прозвището "министър на чумата". Вече обаче иска и "данък градушки" Министърът на земеделието си спечели фейсбук-прозвището "министър на чумата". Вече обаче иска и "данък градушки"
21.07.2018 | 10:12
(0 гласа)

Министерството на земеделието и храните (МЗХ), вече наричано във фейсбук министерство на чумата, предлага законопроект за въвеждане на данък "градушки", с който увеличава цената на всички имуществени застраховки. Това стана ясно от участие в Нова телевизия тази сутрин на директор дирекция в МЗХ на име Емилия Манолова.

 

В средата на епидемията от чума, с действията по която загуби доверието на животновъдите, Министерството на земеделието реши да увеличава и данъчното бреме за земеделците и собствениците на автомобили.

 

Звучи като виц.

Целта, според МЗХ, била "допълнителни приходи, които да се използват за борбата с вредното климатично явление".

Т.е. в средата на чумата, по която всичко объркаха, сега на МЗХ и министър Румен Порожанов им се прищяло още пари за градушките, и то от земеделците. Да, звучи като виц със сигурност.

В сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова услужливо за МЗХ обясни, че идеята е да се намери финансиране за нова система за превенция. И тъй като застрахователите имат интерес да се вдигнат застраховките, защото ще вземат по-голям процент от гражданите, бяха извикани в ефира на Нова да подкрепят министерството.

Тежестта от мярката обаче остава за земеделците с вноски на декар, като стана ясно, че първоначално скокът в цените на застраховките ще бъде 0,8%.

"За кола, струваща около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото в момента", продължаваше оптимистичната прогноза на Колчакова.

Разбира се, ходът на министерството на Румен Порожанов е самоубийствен на фона на кашата, която забъркаха с животновъдите и чумата по козите и овцете. Самоубийствен от политическа, ПР- и етична гледна точка.

Защото сега Порожанов ще си навлече и гнева на земеделските производители, както и на всички останали граждани, застраховащи имуществото си.

Изобщо, министърът изпуснал чумата, да иска да управлява и градушките наистина е виц.

На всичко отгоре, МЗХ и застрахователите спокойно твърдяха в ефир, че всяка изминала година застраховките щели да стават все по-скъпи. И лансираха задължително застраховане за тези, които щели "да имат най-сериозни облаги от превенцията". "Облаги" беше думата.

"Ние сме „за” превенцията и приветстваме МЗХ, че е тръгнало по този път", каза бодро представителят на застрахователите г-жа Колчакова.

По средата на чумата, за която те, иначе, полици не предлагат?!

Защо да не одерат и земеделците, след животновъдите, е явната мисъл на министерството, предприело този ход.

Нека обобщим: имаме министър Порожанов, който не само че не спря чумата от юг, но излъчва същата безпомощност за чумата от север - по свинете. Която настъпва от Румъния. А сега иска и да печели пари от земеделците и гражданите от градушките.

Чумата на юг ще удари сектора и дребните производители. Чумата от север ще удари другия сектор - на свиневъдите, свинекомплексите, свинефермите, производителите и износителите на свинско и животовъдите, отглеждащи и търгуващи със свине.

Министър Порожанов не подаде оставка, а Борисов взе четири незначителни оставки на директори в МЗХ. И в резултат - след щетите за животновъдите, сега МЗХ да донесе нови щети и за земеделците и собствениците на автомобили.

Емилия Манолова беше директорът на дирекция "Анализ и стратегическо планиране" в МЗХ, изпратена да твърди насред чумата, че е време да се въведе данък "градушки".

Според нея "предлаганата схема ще дава възможност и за защита на урбанизирани територии. При градушки в населените места най-големите щети се понасят от превозните средства и затова е редно собствениците им също да участват в превенцията от подобни климатични явления", каза компетентно тя.

Все пак ни се струва по-хуманно, че властта, преди да въвежда данък "градушки" за автомобилите на гражданите, първо е трябвало да осигури закрити паркинги и гаражи. Достатъчно за 1 милион коли само в София например. И чак тогава да бърка в джоба на гражданите и за градушките.

И понеже кметицата на столицата Йорданка Фандъкова и министър Николай Ненков, а преди това Лиляна Павлова (сега министър на председателството, което вече е австрийско и българско такова няма!) не са направили така, че да са осигурени гаражи и паркинги за всички, не е особено разумно, да въвеждаш данък на и без това разгневените от чумата граждани.

Защото насред чумата и сезона на градушките, да говориш за "данък градушка" е като да чакаш да те удари гръм под електрически стълб в окото на лятна буря -

съвсем вероятно е да изгориш.

Гърмът на публичното недоволство и да удари поредния директор на дирекция в МЗХ, ще е под формата на обикновено уволнение. ГЕРБ веднага ще назначи нов директор - имат чакаща листа.

Докато политическият гръм ще падне върху главата на самия председател на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, на когото му предстоят местни избори.

И политическият кабинет, и пиарите на МЗХ, а и пиарите на премиера Борисов могат да продължат да пращат директори по ефирите да обясняват как ще въвеждат "нов данък градушка". Така със сигурност на предстоящите избори - и за кмет на София, и за кметове в страната, ще оберат плодовете от данъчната си продукция.

Избори, които, след загубата от Румен Радев, на Борисов никак не са му в кърпа вързани, следва да си дава сметка министърът на чумата и градушките Румен Порожанов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...