Баба Дора и ПР-чумата на премиера Борисов - 24novini.bg

Баба Дора и ПР-чумата на премиера Борисов

Баба Дора от с.Шарково стана, без да иска, лицето на опозицията на народа срещу властта Баба Дора от с.Шарково стана, без да иска, лицето на опозицията на народа срещу властта
17.07.2018 | 18:29
(0 гласа)

"Ясно е, че не сме свършили работата така, че да ви информираме достатъчно добре. Непрекъснато мислим какво да правим и и понякога изпускаме нещата в медиите". Почти така, но с много по-хаотичен  синтаксис, обобщи кризата с чумата по козите и овцете шефът на Агенцията по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг днес.

 

От това, което се разбра от думите му, излиза, че страната не може да използва жива ваксина срещу чумата, защото ще последват 2-годишни санкции за това, също и че има 400 взети проби, част от които потвърдени като положителни и от родни, и от френски лаборатории. Евтаназираните животни са 4 хиляди, каза инж. Илиев. Трябвало да се убият 30 хиляди, каза по-рано през деня шефът му - министър Порожанов.

 

Така властта призна чумата.

Но я призна за ПР-проблем на една агенция. И в никакъв случай за икономически или политически проблем на премиера Борисов. Иначе, каза Илиев, той щял да си подаде веднага оставката, ако му я поискат. Да изчака малко ще се наложи.

И да му я поискат, чумата е факт. И докато ставаше факт, от нея ловко си измиха ръцете и министърът на земеделието Румен Порожанов, и премиерът Бойко Борисов, а и министърът на председателството Лиляна Павлова, защото, нека признаем, чума по време на председателството (на което тя продължава да е министър) също е репутационен проблем. И то с европейски мащаб.

Пародията с измиването на ръцете на правителството на Борисов от чумата започна още преди седмица.

Вдъхнови го жена, една българка - като при всяка революция - баба Дора от с.Шарково.

Клип с нейните сълзи, прегърнала вероятно заразената си от чума козичка, обиколи социалните мрежи и предизвика съвсем закономерната емпатия на хората. За нещастие на премиера Борисов обаче, се появиха още плачещи за козите и овцете си български жени. И мъже. Те искаха прости неща - информация, сигурност, гаранции... и съчувствие. Защото става дума за живи същества - поминък на семействата им, с които хората общуват много по-пълноценно, отколкото общуват с Борисов или министрите му.

Така, тъкмо отърсил се лятно от протестите на непокорните майки на децата с увеждания, на превозвачите, скочили срещу лобисткия закон на ГЕРБ; тъкмо отмил срама от заместник-министърката екскурзиантка в Ню Йорк от социалното министерство; тъкмо поотдъхнал от безмерната жар на българския Робин Худ в пола и кандидат, вероятно, за кмет на София - Мая Манолова; тъкмо позабравен от критиките на президента Радев за корупцията;

тъкмо благодарил за тихата фаза на вътрешния си министър Радев, наречен галено "пират" от данъкоплатците, но и благодарен, че се поохлади страстта на Валери Симеонов да мери колко шумно се забавлява населението по бетонираното Черноморие в петте си дни изстрадан отпуск; тъкмо се позадуши от Горещниците скандалът с къщата в Барселона и острова в Гърция; и накрая тъкмо се роди второто внуче на Борисов и ни обещаха да ни вземат в еврото... след 10 години, и пак криза за премиера Борисов.

Той се озова очи в очи с новата чума на третия си мандат: чумата по овцете и козите. Баба Дора от с.Шарково с нейните козички всъщност не беше лицето на съкрушения от липсата на съчувствие народ.

Тя бе лицето на най-силната опозиция: на народа срещу Борисов.

Съчувствие от властта към народа е невъзможно - това показа баба Дора във фейсбук.

Десетки Баби Дори в интернет викат през хиляди профили министрите да отидат при козите им. При козите, които миришат, цапат, боледуват. И носят чума, вероятно. Или пък не носят. Стопаните им как да знаят това? Нали стопаните затова плащат за лаборатории, контрол, министри, секретарки, премиери, агенции и съпътстващи екстри.

Министрите в оборите няма да влязат, защото в оборите е неприятна гледката на "чумата" на народната опозиция. На народа, който обвинява, че няма нито съчувствие, нито информация.

Затова на Борисов му се наложи да се скара през телевизорите - на Порожанов и на министерството му. Защото тази чума е ПР-чума.

А на министър Порожанов му се наложи да влезе в телевизорите тази сутрин и да посочи следващия по веригата виновен - шефа на БАБХ инж. Илиев. Последният, бидейки наистина най-долу в хранителната верига на ГЕРБ, трябваше пък да излезе и да каже: "Виновни сме, объркахме нещата в медиите".

Така чумата излезе медиен проблем. Една ПР-чума, се оказа.

Въпреки юлските Горещници, добитъкът усилено се снима във фейсбук - и чумав, и здрав, а БАБХ опитва да обясни с неразбираеми изречения, че ще спре чумата. Но чумата е факт в общините по границата, а след 5-дневни проверка от ЕК, забраната може да се разпростре до целите области Ямбол и Бургас. Тогава Баби Дори ще излязат и от другите села. И тогава Борисов ще се озове пред още по-голям ПР-проблем не с една българка, а с много, плачещи за козите си българки. С колове в ръце, както ги показаха телевизиите.

Снимайки се във файсбук, всъщност преживният добитък застраши властта -

защото най-сигурният начин стадото да оцелее, ако на пастира не му пука за него, е да блее силно. И социално. В мрежа.

Междувременно на баба Дора стадото е още живо. Единствено в селото. Понеже тя е новото лице на опозицията. Но според брифинга на БАБХ стадото й подлежи на евтаназия в 15-километровата зона. Ама смееш ли да посегнеш на стадото на такава опозиция?

Ако при проверката от ЕК се установи, че докато си мият ръцете от чумата, тя е обхванала вече две области, в петък следобед, към 17,00 ч., шефът а БАБХ ще бъде зрелищно уволнен, за да има какво да пишат медиите в уикенда и да има виновен, а премиерът да е лицето на справедливостта. Борисов ще застане на страната на баба Дора, а когато единственото оцеляло стадо - нейното - трябва да се подложи на евтаназия, вече ще има нов бушон - нов шеф на БАБХ.

Това обаче ще означава две години пълна възбрана за продукцията на тези животновъди. На всички животновъди от двете области - това са хиляди ферми, производители и засегнати от бездействието и неадекватното действие на правителството на Борисов стопани.

Което не призна чумата за значим икономически проблем, а го неглижира до ПР-чума.

Ако стадото от фейсбук заблее много силно и дребните преживни животни от чумни огнища станат чумни популации от овце и кози, в някой петък следобед, преди 1 август, ще си отиде и оборотният министър Порожанов. За да остане Борисов незасегнат от чумата, тя трябва да се сведе до риск само за дребния добитък. После ще обяви обезщетение на глава добитък с изречението "ще ви дам...", разпореждайки се с неподражаем стил с публичния ресурс като с личен. Това също ще са част от мерките срещу ПР-чумата - плати им да мълчат.

После 2 години тези производители кучета ги яли. Далеч от бога, но обезщетени от царя, ако осъвременим поговорката.

След брифинга на БАБХ днес стана ясно: население в Ямболско се вдигна на въоръжена борба "с камъни и дърве" да са пази овцете и козите от властта, защото, първо, властта не изпитва съчувствие, и, второ, тя не дава доказателства на стопаните, че чума има.

И двете, впрочем - и съчувствието, и информацията - трябваше да ги демонстрира не народът, а Борисов. Иначе ПР-чумата може да пропълзи от граничните области право в сърцевината на държавата - изборите, които Борисов трябва да внимава да не загуби пак.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...