За Мая Манолова играта загрубя - вече е в ръцете на Цветанов - 24novini.bg

За Мая Манолова играта загрубя - вече е в ръцете на Цветанов

Цветан Цветанов кавалерски помагаше на Манолова в парламента, но дали и сега ще й помогне? Цветан Цветанов кавалерски помагаше на Манолова в парламента, но дали и сега ще й помогне?
03.07.2018 | 10:39
(0 гласа)

След като "Воля" внесоха закона на майките и омбудсмана Мая Манолова в парламента вчера, както съобщи и социалният министър Бисер Петков днес в bTV, решението за съдбата на Закона за личната помощ остава в ръцете на Цветан Цветнов. Със сигурност иницативата на "Воля" вкара Мя Манолова в капана на Цветанов - хем законът влезе в парламента, както тя и майките искаха, хем не зависи от нея кога ще излезе приет.

Като председател на най-голямата парламентарна група обаче точно Цветанов определя заедно с Цвета Караянчева от ГЕРБ каква ще е законодателната програма на парламента за седмицата.Той и другите четирима председатели на групи могат да го гласуват в дневния ред на пленарното заседание още за сряда или за следващата седмица.

Членовете на Председателския съвет на 44-то Народно събрание са Цвета Караянчева, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Мустафа Карадайъ.

Някои биха се запитали защо "Воля", а не ГЕРБ го внасят. И биха улучили. Това е много важно. Защото от вносителя зависи съдбата на закона: малък вносител - лошо бъдеще, голям вносител - голямо бъдеще, е логиката на внасянето на закони в българския парламент.

С вносител най-малката група - на "Воля", шансът законът да "пробие" клони към нулата. А ако се гласува, би означавало, че "Воля" е инструмент в ръцете на Цветанов за съвсем други, не законодателни, а политически цели, каквато е целта Мая Манолова да бъде държана настрани от кандидатирането за кмет на София. Тъй като общественият интерес е голям, Цветанов няма да поеме риск и вероятно все пак ще пусне закона по вътрешната процедура - към комисиите, където ГЕРБ има мнозинство повсеместно и винаги може да инсценира спирането на закона с гласовете на депутати от другите партии, за да не си навлича публичен гняв.

Това обаче майките вече са го играли, както те самите казват.

Припомняме, че самата Цвета Карянчева отиде при майките преди седмица, за да им каже, че ги подкрепя - ето, сега подкрепата на думи може да се покаже с реално действие от ГЕРБ - да внесат Цветанов и Караянчева закона на майките в програмата на парламента за тази или за  другата седмица.

Цветанов и Караянчева могат да поемат ангажимента да пуснат закона "по бързата писта", т.е. да се одобри бързо в комисиите и да се направят бързо двете гласувания в зала, за да се приеме преди отпуската на депутатите през август.

Тъй като перфектно познава практиката в парламента, призивът на Мая Манолова би следвало да бъде именно към нейните бивши колеги депутати - Караянчева и Цветанов от ГЕРБ, да проявят политическа воля и да одобрят закона по-бързо.

Манолова обаче още не е отправила такъв призив.

Сега от парлментрната група на Цветанов и ходове му зависи законът да се приеме и Мнолова бързо да напусне поста омбудсман, както се зарече. За да се кандидатира за кмет на София ли обаче? Ако е така, Цветанов ще вложи срещу намерението й целия си талант на парламентарист. Зщото ГЕРБ знае, че Манолова трябва да бъде спряна.

Играта е вече на терена на Цветанов. С което прогнозата за Манолова рязко се влоши.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...