Лиляна Павлова остава министър, а на какво? - 24novini.bg

Лиляна Павлова остава министър, а на какво?

Лиляна Павлова днес още е министър на българското председтелство. Но утре ще е... на австрийското, оказва се Лиляна Павлова днес още е министър на българското председтелство. Но утре ще е... на австрийското, оказва се
02.07.2018 | 12:27
(0 гласа)

Днес България предаде председателството на Съвета на ЕС на Австрия. Но министър Лиляна Павлова остава министър на председателството. На кое? На австрийското ли? Или на българското, което свърши днес, се питаме.

 

Министерството на българското председателство е с щат от 71 души. Българското председателство свърши. Днес. Председателството трябваше да струва на данъкоплатеца 150 милиона лева (по документи, на практика - ще видим). От тях около 1,2 милион лева за 6 месеца е само фонд "Работна заплата" на щата на министерството. Отделно 200 души в Брюксел работят по председателството, обясни самото правителство в началото на годината. Те продължават ли?

 

И ако тези разходи са закономерни докато България беше председател на Съвета на ЕС до днес, то как би се оправдало разходването им сега и в следващите 6 месеца. 

Над 1,2 милиона лева на данъкоплатеца ще се дават за заплати на служители в министерството на председателството, без да има председателство.

Имало е министри без портфейл, министри без сгради, министри без екипи, но

с министъра без ресор Лиляна Павлова влизаме в "Рекордите на Гинес".

С тази иновация ще блесне исторически третият кабинет на Борисов.

Самата Павлова признава днес, че усилията им не са били забележими за данъкоплатците: "Когато обявихме приоритети си, ние казахме, че сигурността и миграцията ще бъдат топ приоритет в нашата работа. Голяма част от нашите усилия не се усетиха толкова в София, защото ние проведохме различни заседания и формати по темата сигурност и миграция". Но няма да е обективно да се отрече, че Павлова направи, каквото беше по силите й, председателството да мине без скандали и уронване на престижа на държавата. Борисов да я поощри е нормално. Но не може ли просто да й даде отпуска или премия, вместо да й дава министерство със 71 души щат, платен от гражданите, за още 6 месеца?

Питаме това, защото другата важна гледна точка е на данъкоплатците - тези, които плащат поощрението, разбирай, министерското кресло на Павлова.

Защо трябва да продължава свършилото председателство да генерира разход? Павлова от утре всъщност министерства председателство, което вече е задължение на... Австрия.

Премиерът до момента е обяснил необяснимото така: трябвало да се оправят документите от председателството и да то да се отчете.

Министерство за подреждане на документи? За което трябвало министър, служители, шофьори, режийни разходи на сградата, телефони, заплати, осигуровки? И над 1,2 млн.лева?

Това кадрово решение на кабинета Борисов-3 несъмнено поставя и председателство, и самата Павлова, и началника й Борисов, и третият кабинет не просто в нелепа ситуация, а в неморална спрямо данъкоплатците. Вероятно законово основание ще се намери да се обясни разходът, но етично ще се намери ли?

Факт е, че Борисов създава не само казус с разхищение на публични средства. По-лошото е, че създава прецедент. Според който утре може да се окаже, че ще плащаме за министър на... водопад. Включително и той. Когато стане обикновен гражданин.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...