Манолова внесе закона на майките, но депутатите гласуваха да ваканцуват - 24novini.bg

Манолова внесе закона на майките, но депутатите гласуваха да ваканцуват

Мая Манолова и Бойко Борисов пак се измериха - тя внесе закона на майките, той извади депутатите на ГЕРБ във ваканция Мая Манолова и Бойко Борисов пак се измериха - тя внесе закона на майките, той извади депутатите на ГЕРБ във ваканция
30.06.2018 | 12:43
(0 гласа)

Днес в 12,00 часа Мая Манолова внесе законопроекта за личната помощ, писан от нея и майките на децата с увреждания, който обхваща лична помощ за 77 хиляди души и още около 105 милиона лева за нея. Манолова коментира в парламента, че с майките са работили до 3 часа сутринта по текстовете. Предвиждат се освен тези средства, но и лична помощ за 5-6 пъти повече хора, както и индивидуална оценка на нуждите от подкрепа на всеки човек с увреждания, защото тези нужди не са еднакви, каза тя пред журналисти.

 

Малко след това ГЕРБ всъщност я бламираха, както и майките, с решението си да излязат ваканция и да не дадат ход на законодателната процедура по Закона за личната помощ. Само депутатите от БСП гласуваха единодушно "За" предложението си да се лишат от толкова дълга лятна отпуска. От ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" масово гласуваха с "Въздържал се", а ДПС не участва във вота, за да осигури кворум за победа на ГЕРБ, както правят по традиция.

 

В крайна сметка депутатите от мнозинството отказаха да се лишат от лятната си ваканция през целия месец август, въпреки че социалният министър Бисер Петков обеща да се работи, за да се гледа закона за личната помощ, внесен от майките на деца с увреждания чрез омбудсмана Мая Манолова.

Според Правилника за работата на Народното събрание ваканцията продължава месец, но БСП бяха предложили да се съкрати. Сега по закона на майките ще се работи ппрез септември на фона на палатковия лагер, опънат от тях пред парламента.

Така ГЕРБ ще задържат Мая Манолова на поста омбудсман и ще й попречат да се оттегли, тъй като тя каза, че ще сдаде поста, ако се приеме законът. А законът очевидно няма как да се приеме при празен парламента и ваканцуващи депутати.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че само натискат копчетата за гласуване по разпоредба отвън. Тя напомни, че ГЕРБ първо са забранили лекарствата на онкоболните, после са ги разрешили, отказали са да намалят заплатите на депутатите, а сега отказват да си намалят отпуските, въпреки ча са поели ангажимент да гласуват законите за хората с увреждания, които са на собствения им министър Бисер Петков.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...