Борисов: Знам какво ви кара Нинова да ме питате, но ние се оправяме с мигрантите - 24novini.bg

Борисов: Знам какво ви кара Нинова да ме питате, но ние се оправяме с мигрантите

Премиерът Борисов обяви от Брюксел, че България добре пази границите на ЕС и Съюзът ще плати втория си транш към Турция за мигрантите Премиерът Борисов обяви от Брюксел, че България добре пази границите на ЕС и Съюзът ще плати втория си транш към Турция за мигрантите
30.06.2018 | 09:34
(0 гласа)

България не планира да подписва двустранно споразумение с Германия, както други държави. Имаме ограда, а тя беше само 30 километра, сега е по цялата граница, перфектно спираме нелегалните мигранти, коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов след срещата на върха за мигрантите.

 

Борисов каза, че Дъблинското споразумение "трябва да се ремонтира". Знам какво ви е накарала Нинова да ме питате, но България си изпълнява ангажиментите и няма нужда да подписва никакво друго отделно споразумение, каза той.

 

Такова работно време няма - от 6 часа до 11 часа работим, обясин Борисов за дългите часове, които продължи срещата. Разочарован съм от начина, по който се получават нещата. У нас се направиха всички видове срещи, на всички нива, като се взеха предвид всички приети споразумения, вкл. и Дъблинското споразумение, работи се месеци наред, спокойно да е, а сега стана така, че съветите се затварят и се започва от премиерите. А те всеки с различна професия - един е правист, друг заварчик, трети полицай. И всеки си дърпа към себе си. И сега започваме наново. Уж се отчита огромната работа, която България е свършила и накрая приехме документ, който ние сме предложили отдавна. Защо трябваше до 6 часа сутринта да се работи - всеки си настоява за всяка своя думичка и изречение, обясни Борисов как е минала срещата в Брюксел.

Повече пари за границите ще има и още повече засилване на работата по външните граници ни очаква, каза той. Подразни ме, че всички говорят за Испания, Италия и Гърция, но аз им казах няколко пъти да учат повече география и да четат, защото и ние сме на море и я пазим тази граница, коментира Борисов.

Той съобщи, че солидарност с думите "доброволна" за Турция България е подкрепила, като визираше втория транш за мигранитте в южната ни съседка, който ЕС трябва да плати на Ердоган. Т.е. споразумението с Турция работи, допълни премиерът. Притеснявах се, че може да се блокира споразумението с Турция, но то не се блокира, а нещо повече - одобри се вторият транш за миграните в Турция, съобщи Борисов.

Платформите за споразумения с държави в Африка също ще се правят, като ние няма да говорим от тяхно име, а страните, котио имат исторически връзки с държавите в Африка ще се погрижат, каза премиерът за идеята центрове за бежанци да се строят в държави извън ЕС.

Премиерът допълни също, че страните са се споразумяли за преразпределение на средствата за мигрантите, а от България не е искано да участва с пари за изграждане на центровете за мигранит в Африка. 500 млн.евро от фонда за Африка ще се отделят, а няколко страни посочиха, че ще дадат отделно по 50, по 30 милиона, обяви той.

На срещата лидерите са се разбрали за удължаване на санкциите спрямо Русия и за обща европейска отбрана, стана ясно от думите му още.

България не я споменават, а само я дават за пример, департаментът на САЩ ни издигна и в по-висока категория в доклада на конгреса през нощта, това е поздрав към опозицията у нас, каза Борисов.

Всички са категорични, че това е едно от най-успешните председателства, които е имало на Съвета на ЕС, казаха го всички колеги, коменитра Борисов на въпрос за вота на недоверие на опозицията, който днес не мина в парламента. Така започнаха председателството, така искаха да го завършат - с вот на недоверие. Криво им е, че се справихме перфектно. Едан кола не загасна на пътя, всичко оправихме идеално, даже организационно, за което се опасявах, се справихме. Почти с 2 милиарда повече пари договорихме за Европа в нашето председателство. И външният ни дълг падна, което е още един мой коз, каза Борисов зааргументите на БСП.

Банковият съюз и чакалнята на еврозоната трябва да се подпишат в един ден, отговори той на въпрос за подаването от България на апликацията за влизане в чакалнята на еврото.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...