"Калинки" на ГЕРБ с поръчка от министър Московски за 400 хил. лв. - 24novini.bg

"Калинки" на ГЕРБ с поръчка от министър Московски за 400 хил. лв.

"Калинките" на ГЕРБ са взели поръчка за близо 400 хиляди лева, БАН забъркан в скандала "Калинките" на ГЕРБ са взели поръчка за близо 400 хиляди лева, БАН забъркан в скандала
21.06.2018 | 11:33
(0 гласа)

Скандалният проект за билзо 400 хиляди лева, спечелен от съветничката на вътрешния министър Калина Крумова и проф. Антоанета Христова от БАН влиза в парламента. Припомняме, че двете са спечелили обществената поръчка за психотестове за водачите на МПС за 378 000 лв.

 

Проектът е даден на Института за изследване на населението и човека при БАН с обществена поръчка, но сега с него ще се занимават депутатите, поради скандалните клаузи в договора и съмненията за облагодетелстване. Парламентарната група на БСП подготвя въпроси към министъра на транспорта Ивайло Московски и към вътрешния министър Валентин Радев, свързани с експертизата на спечелилите проекта, но и с въпроси за самото възлагане в открит конфикт на интереси.

 

Бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, която в момента е съветник на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, взриви общественото мнение преди няколко дни със свое участие и по bTV, когато нападна в ефир майка на загинал при автомобилна катастрофа, тъй като майката изброи квалификациите на Крумова, но сред тях нямаше експертиза по пътна безопасност.

Стана ясно още, че в момента Крумова е докторант към Института за изследване на населението и човека при БАН, шеф на който е бившата й съдружничка и също спечелила поръчката - Антоанета Христова,  и че най-вероятно на нея се дължи отпускането на внушителната сума за психотестове. Проекътт е по Приоритетна ос 5 - „Техническа помощ“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г. и съмненията са, че е спечелен заради близките отношения на Крумова с министър Ивайло Московски.

Самата Антоанета Христова работи индиректо за ГЕРБ и при публичните си участия уж като експерт, не пропуска да събира политически дивиденти за управляващите, към което БАН имат учудваща търпимост. Обществената поръчка, дадена на Института на Антоанета Христова, е с предмет: "Разработване на нови психологически методики за изследване на качествата на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност и идентифициране на лицата с потенциално рисково поведение на пътя", казват източници от парламентарната група на БСП.

Миналата седмица Калина Крумова каза, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института в началото на 2017 г. - малко преди да им бъде възложена поръчката - на нея и Антоанета Христова.

Самото възлагане става на 26 юни 2017 г. от министър Московски и в него фигурират скандални формулировки като "обзор на актуалната научна литература по темата" и "проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване".

Ръководител на проекта и на самия Институт към БАН е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Калина Крумова. Двете са били съдружнички в търговското дружество "Институт за политика" - през ноември 2017 г., пише "Епицентър" за връзката им и добавя, че Калина Крумова прехвърля дела си на Христова, вероятно когато е назначена за съветник на вътрешния министър. Двете са съоснователки и на едноименната фондация "Институт за политика", която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП. В управителния съвет на фондацията влизат още Десислава Попова и бившият зам.-директор на строителната компания "Трейс Груп" Николай Вълев. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Така третият кабинет "Борисов-3" се отъждествява все по-успешно с практиката на "калинките" от първия си мандат.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...