Инфарктни дни очакват европредседателя Борисов около спасяването на Меркел - 24novini.bg

Инфарктни дни очакват европредседателя Борисов около спасяването на Меркел

Топлите отношения с  Меркел могат да се окажат тежък тест за Борисов във вътрешен план Топлите отношения с Меркел могат да се окажат тежък тест за Борисов във вътрешен план
20.06.2018 | 14:00
(1 глас)

Последните дни на българското председателство на ЕС ще се окажат особени трудни за премиера Бойко Борисов, който трябва в ролята си на медиатор да намери общо решение на неразрешимия мигрантски въпрос в Европа, ако иска "началничката" му Ангела Меркел да остане на поста си. 

 

В понеделник коалиционният партньор на Меркел - баварският Християнсоциалистически съюз - ѝ даде срок от две седмици да реши проблема. Именно тези две седмици съвпадат в последния половин месец на българското председателство. 

 

Преди минути в спасяването на Меркел се включи и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който свика неформален съвет за миграционните въпроси в Брюскел. Срещата е само пет дни преди голямата среща на върха в края на председателството ни. Това показва, че върпосът е изключително спешен и ключов не само за полтиическото бъдеще на германския канцлер, но и за единството и фукционирането на ЕС при една евентуална нейна загуба.

Срещата не е е за всички страни-члени, а само за тези, които "имат инетрес от общо решение", посочва Юнкер. 

Според ДПС в срещата ще участват освен Германия също Австрия, Италия, Франция, Гърция, България и Испания. 

 

Като председател на съвета Борисов ще трябва да намери баланса между интересите на Вишеградската четворка, които по никакъв начин не искат мигранти да бъдат разселвани на тяхна територия, на Германия, която обяви, че се задъхва от прекаления наплив на мигранти и иска да ги връша или заселва в други страни и на страните от южния фланг, между които и България, които пък не искат мигрантите да им бъдат връщани, тъй като са първите регистрирали ги страни. Така на практика той трябва едновременно да работи за приемливо европейско решение и да не ядоса прекалено много коалиционните си партньори от Обединениет патриоти. 

На срещата ще бъде и следващия ротационен председател на ЕС - Австрия, която като страна има много по-богат дипломатичекси опит от България, но пък канцлерът ѝ Себастиян Курц е твърде млад и твърде радикално настроен, за да излавира лесно между различните интереси. 

Самата Меркел вече заяви, че Германия обмисля да плаща на страни да задържат мигрантите, но не е ясно дали това включва и страни-членки на ЕС или трети държави. Според диломатически източници цитирани от германските медии, до неделя канцлерът ще е намерила компромисен вариант, но приемането му от всички страни членки ще падне и върху Борисов. 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...