Борисов включи КНСБ срещу Мая Манолова и майките - 24novini.bg

Борисов включи КНСБ срещу Мая Манолова и майките

КНСБ срещу майките на деца с увреждания и Мая Манолова за закона за личната помощ КНСБ срещу майките на деца с увреждания и Мая Манолова за закона за личната помощ
19.06.2018 | 13:06
(0 гласа)

"Нужни са между 150 и 200 млн. лева допълнително за хората с увреждания, които да бъдат заложени в държавния бюджет за идната година", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му с тези средства ще може да се прави индивидуална грижа за най-тежките случаи при пълнолетните, съобщи БТА. Към момента твърденията на премиера Борисов бяха за 300 милиона лева.

 

Изявлението на Димитров изглежда, че дава положителна перспектива за исканията на майките на децата с увреждания, но всъщност е капат - Пламен Димитров защитава тезата, че няма нужда от закон за личната помощ, а именно този закон е основното усилие на портестиращите в палатковите лагери майки. Така КНСБ се включват на страната на премиера Борисов срещу министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова, които подкрепят исканията и работят по текстовете на закона за личната помощ. Родителите пишат закона заедно с омбудсмана Мая Манолова, която единствена е изявила желание да го внесе в парламента, за разлика от всички парламентарни групи, включително тези на ГЕРБ, патриотите и БСП, които имат право на законодателна инициатива, но не я предприемат по отношение на закона за личната помощ.

 

Президентът на КНСБ каза, че на предстоящия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания от КНСБ ще се предложи първо да бъдат чути хората с увреждания през техните организации - т.е., "ако има нужда да бъде добавена социална услуга, тя да бъде добавена в закона за социалните услуги".

Зад изявленията и активността  на шефа на КНСБ от няколко дни прозира позната тактика на Борисов - да пусне говорители срещу опонента си, в случая майките и Мая Манолова, като този говорител от една страна съобщи "добрата" новина за раздаващи се милиони на протестиращите хора, но от друга да "пореже" надеждите за основото политическо искане - в случая закон за личната помощ.

И наистина. Ускореното обикаляне по телевизиите на Пламен Димитров от последната седмица, след помилването на министър Бисер Петков, цели да покаже, че няма смисъл от искания закон. "Този закон за личната помощ връща цялата реформа обратно. Нали реформата в тази сфера беше да ги извадим от заведенията и да ги направим по-социално включени, а тези, които могат да работят, да работят. Това искат хората с увреждания - искат да са част от обществото, не искат да бъдат изключени. Законът за личната помощ казва - "пак обратно вкъщи и там ще те гледа някой личен асистент или майка ти, баща ти, а докога, не е ясно", заявява Димитров.

Не следва да се чуди никой защо говори шефът на КНСБ по този начин срещу цяла общност - майките на децата с увеждания в повечето случаи нямат възможност да работят, защото се грижат за децата си, т.е. те не са членове на КНСБ и КНСБ наистина няма ангажимент да защитава исканията им, следователно - да ги е грижа за имиджа им пред майките. Но затова пък КНСБ е добре да поддържа взаимно изгодни и ненапрегнати отношения с премиера Борисов и да му прави услуги. Като тази да поема говоренето срещу непокорните майки, на които обществото симпатизира и премиерът не следва да се конфронтира с тях лично, защото би пострадал имиджът му.

Според Димитров не трябва да се забравят и останалите 424 000 души с увреждания в страната. Това пък е друго популярно оръжие от пропагандната машина на Борисов за управление на публичните нагласи -  да се раздели засегнатата общоност на хората с увреждания, така че част от самата общност да се обяви против исканията на майките от палатковите лагери в страната, борещи се за закон.

Очакваме третата стъпка - на част от хората с увреждания да се осигурят привилегии и пари, недостъпни за други от общността, за да се разделят хората с увреждания и да се тласнат в публично говорене срещу майките.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...