1800 автобуса излязоха на протест срещу закон на ГЕРБ - 24novini.bg

1800 автобуса излязоха на протест срещу закон на ГЕРБ

15.06.2018 | 10:32
(0 гласа)

Днес автобусните превозвачи излязоха на първи протест. Над 1 800 автобуса не потеглиха в рамките на час и половина от 14:00 до 15:30 часа. 

 

Вътрешноградски, междуселищни и от републиканската транспортна мрежа автобуси преустановиха работа в знак на несъгласие срещу законопроекта за Българската автомобилна камара.

Протестиращите се заканиха, че ако законопроектът за обща автомобилна камара, внесен от депутати от ГЕРБ, не бъде изтеглен, на 25-ти юни се очаква да започнат ефективни безсрочни протестни действия.

Превозвачите носеха с надписи "Не на ТКЗС в автобусния транспорт", "Агент Митко - приватизатор на бранша? Никога!", "Станислав Иванов - оставка", "Г-н Столарски, г-н Иванов, стойте далеч от нас, не се нуждаем от вашите грижи".

Ивайло Константинов, шеф на една от големите автобусни компании и бивш депутат от ГЕРБ, се закани, че ако исканията на протестиращите за изтеглянето на законопроекта не бъдат чути, то протестните действия ще продължат. Все пак той изрази очакване, че проектът ще бъде изтеглен и обяви, че той не е на ГЕРБ, въпреки че е подписан лично от председателя на транспортната комисия.

Протестът на 25 юни ще бъде в София и вече има потвърждение за участие и от товарните превози. Предвижда се те да пристигнат с над 200 камиона. Засега за 25 юни 740 автобуси са обявили, че ще се включат, а фирмите ще са 112.

Според организаторите от Национално сдружение на автобусните превозвачи законопроектът е скандален, порочен и лобистки. Освен това той не отговаря на нуждите на бранша и на практика това е закон, чрез който се насърчава държавната корупция. Той не гарантира защита на интересите, независимост и безпристрастност на превозвачите.

Ако управляващите продължават и смятат, че може да се живее по този начин, поне нека да кажат на всички да си изтеглим лицензиите и да се приключва с този бранш, коментира Милена Милтенова от Сдружението на автобусните превозвачи.

Скандалът ще достигне до европейско и международно ниво, ако не бъдем чути, закани се тя.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...