Делото за мръсния въздух в София влиза в съда - 24novini.bg

Делото за мръсния въздух в София влиза в съда

Делото за мръсния въздух в София влиза в съда, гражданите могат да се присъединят към колективния иск Делото за мръсния въздух в София влиза в съда, гражданите могат да се присъединят към колективния иск
08.06.2018 | 17:02
(0 гласа)

Делото за мръсния въздух в Столицата влиза в Софийския градски съд на 12 юли. Делото е заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община. Повече от година "Група за чист въздух" опитваха делото да влезе в съда, но трима съдии дадоха отвод. Това, което твърдят от "Група за чист въздух", е, че засегнатите и увредените са на практика всички, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването.

 

Всички ще могат да се включат в колектива на засегнатите, като доказването "Група за чист въздух" настоява да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение.

 

Групата започва кампания за набиране на средства за покриване на разноските по воденето на делото. Пари са нужни и за да се заплатят услугите на експертизи за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително.

Очакванията за първото заседание на съда са да бъде изяснен кръгът на увредените лица. Това ще определи кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колектива за възможността за включване по делото.

Преди произнасянето на решение, съдът иска да бъдат изслушани и двете страни.

Членовете на групата не смятат, че е необходимо да се доказват конкретни увреждания на членовете на колектива, тъй като е достатъчно увреждането да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда."Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките.

Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си", изтъкна адв. Димо Господинов.

Адвокатите от "Група за чист въздух" работят безплатно за каузата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...