Колко да е разумно Борисов да нарича десните "отломки" - 24novini.bg

Колко да е разумно Борисов да нарича десните "отломки"

Бойко Борисов нарече десните "отломки" понеже не одобряват рестарта на "Белене" - колко да е разумно това? Бойко Борисов нарече десните "отломки" понеже не одобряват рестарта на "Белене" - колко да е разумно това?
07.06.2018 | 09:57
(1 глас)

"Отломки извън НС не коментирам", отговори на журналистически въпрос Бойко Борисов във връзка с протестите днес, които десните организираха против възобновяването на АЕЦ "Белене".

 

"Ние сме десницата - ГЕРБ, ясна, призната, печелила избор след избор. Така че отломки, които не успяха да влезнат в парламента, биейки се кой да е вожд там, не бих искал да коментирам, отнасям се с уважение към тях", каза очевидно ядосан на протеста премиерът по адрес на бившите си коалиционни партньори от десните партии.

“Не мога да разбера нашите приятели отдясно пишат, че аз съм слуга на Путин, а президентът Радев беше пръв там, но за него няма плакат”, възмути се премиерът.

Очевидно гневът му е отново резултат на фиксацията на Борисов в президента Радев и пропастта, която той целенасочено отваря в комуникацията си с президента.

Припомняме, че преди няколко дни в интервю за БТА президентът Радев обвини Борисов, че води държавата към автокрация, а Цветан Цветанов върна в друго интервю, че президентът Радев бил изолиран от българската и европейска политика и завиждал на премиера Борисов - затова създавал конфликти.

Днешното изказване на Борисов обаче е знак, че той е гневен на бившите си коалиционни партьнори не заради различията, които има между десните и ГЕРБ по въпроса за рестарта на "Белене", а защото те изразяват публично, че не одобряват политиката на Борисов, организирайки протести. Неодобрение, което Борисов винаги е приемал лично още от времето на втория кабинет с Реформаторите, в който изпадаше в гняв при всеки случай на критика от страна на десните към него или към политики на ГЕРБ.

По всичко личи, че десните, макар бавно и хаотично, и все още подвластни на сепаративните действия на Христо Иванов (самоопределящ себе си като "нито десен, нито ляв"), са единни в нагласата си да са опозиция на управлението. През изминалите месеци от избора на Радев за президент комуникацията им с него е по-конструктивна в сравнение с напълно скъсания диалог с Бойко Борисов и ГЕРБ, където политическите им различия вече са по-дълбоки от пропасти.

На терена на енергетиката този конфликт е съвсем закономерен, като се има предвид,че самият Борисов наричаше "Белене" "гьол" и "корупционен проект" през 2010 г., а днес отива лично при Путин да измоли благоволението му за рестарта на централата. Десните пък, от своя страна, винаги са били противници на изграждането на "Белене" и заради цената, която се очертава на над 20 милиарда лева, и заради руските технологии, и заради неяснототата къде ще се обработва ядреното гориво, и заради проблема с екологичната оценка, която падна в съда, и заради неяснотата къде ще се продава тока от тази централа, а напоследък и заради интереса на китайците към централата, които, бидейки комунистическа държава, няма как да бъдат признати за надежден старегически инвеститор от десни партии. Това  обяснява съвсем логично протестите на десните партии срещу решението на правителството Борисов-2 срещу втората атомна централа.

Защо не е разумно Борисов да ги нарича "десни отломки"? Първо, защото така втвърдява електората на десните срещу себе си и ГЕРБ в навечерието на страховити местни избори, за които всеки човек ще му е важен, за да не му вземат БСП ключови областни градове - в тази битка десните му трябват за съюзници, но той явно не смята така. Второ, защото Борисов твърдеше преди 7 години същото, което сега десните продължават да твърдят - че "Белене" е корупционен проект и хранилка на леви и руски лобита. Какво се промени, та Борисов промени мнението си за "Белене"? И защо иска и десните да пеят в неговия хор? И трето, от приличие - десните му помагаха на балотажа на Цецка Цацева срещу Радев, припомняме, че тя лично отиде в централата на Реформаторите да помоли за такава подкрепа. И я получи - защото така беше прилично - все пак ГЕРБ, ДСБ, СДС и ДБГ са членове на дясното политическо семейство ЕНП в парламента. И десните не забравиха тогава това. Със същите десни неговите депутати промениха конституцията в духа на съдебната реформа - след протестите срещу Пеевски и правителството на Орешарски - Борисов явно забрави това. Днес те са "десни отломки". Факт. Но Борисов с неговото политически мъжество, защо вади нож на умряло куче, питаме се? Или мъжеството е просто политическа инфантилност, неспособна да отчете, че не можеш с всички да се скараш и не може всички да превърнеш в свои врагове, само защото не те одобряват.

Влизайки едновременно в конфликт с президента Радев, десните и опозицията, на Борисов му остава опцията да се сближи единствено с националистите от Атака, проруските ВМРО и партията НФСБ на Валери Симеонов (вицепремиерът, който ще дава министъра на Борисов - Николина Ангелкова - на прокуратурата!). Другата му опция остава сближаване и общи действия с групата на депутата Делян Пеевски в парламента - ДПС. А идват избори. И то местни. На последните местни ГЕРБ загуби в няколко областни градове. Загуби от "десните отломки". А на следващите? А президентските, които изгуби от БСП? А европейските, които чукат на вратата? И най-вече - да си дойдем на думата: А София? София кой ще я вземе?

И къде в уравнението "Йорданка Фандъкова или София на БСП" слага Борисов "десните отломки".

А къде ги слага, ако цунамито "Мая Манолова" настъпи срещу планинското поточе "Йорданка Фандъкова" в София?

Дано не се бърка Борисов: десните в София не са партийната номенклатура на Кънев, Атанасов и Христо Иванов, не са Трайчо Трайков и Прошко Прошков, не са и общинските съветници на РБ в местния СОС, които сами решиха края си, превръщайки се в патерица на ГЕРБ и Фандъкова.

Десните в София са истинските "десни отломки" - тези, които могат реално да препречат планинското поточе Фандъкова. Така както не се мобилизираха истински, за да помогнат на Цецка Цачева, така могат да се мобилизират истински, без партийни вождове, за да спрат Фандъкова. Пред перспективата ГЕРБ да изгуби отново от БСП - първо президентството, а сега и столицата.

Та в този ред на мисли колко да е разумно Борисов да нарича десните "отломки"...

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...