Стои ли премиерът Борисов зад протеста на превозвачите - 24novini.bg

Стои ли премиерът Борисов зад протеста на превозвачите

Борисов подкрепи мерките на Макрон миналато лято и то щедро и явно Борисов подкрепи мерките на Макрон миналато лято и то щедро и явно
18.05.2018 | 07:49
(0 гласа)

Днес булевард "Цариградско шосе" е паркингът на столицата. В платната за движение има повече от 80 камиона и над 60 автобуса, като броят им ще се увеличи, предаде Нова от мястото на протестите на превозвачите.

 

Добре дошъл на Макрон в България, трябва да означава това. Удобното му "извозване" е щедро организирано от домакина - премиера Борисов, който го посрещна миналото лято във Варна и подкрепи същите тези мерки, които Макрон още тогава предложи, припомняме.

 

Днес обаче мерките са причина за протести на сектор, който дава 20 % от БВП на България година преди избори - факт, който спешно тласна Борисов в обратната посока и той стана противник на мерките, но няма как да го каже той, дори няма как да го прошепне, защото никак не е изгодно за репутацията му да казва "не" на немско-френският мотор на ЕС.

Затова пусна тировете и автобусите да го изсвирят с клаксоните си на Макрон. Класическият "номер на китайката", който у нас от Драгоман до Силистра всеки познава.

Френското посолство в София несъмнено обаче също е запознато със списъка с "номерата на китайката" на Борисов и несъмнено ще освети "строителната площадка" (по президента Радев) зад внезапния паркинг на "Цариградско" с детайлите от подкрепата на премиера за протестиращите. Те включваха негово мълчание по темата, среща с тях в кабинета му и тяхно обилно говорене по медиите днес, че той стои зад протеста им.

Превозвачите от сутринта подчертават в безброй телевизионни и медийни включвания, че премиерът Бойко Борисов бил на тяхна страна, но липсваха въпроси на водещите и репортерите защо не протестираха миналото лято, когато Макрон дойде при Борисов именно, за да прокара този пакет, заедон с други мерки, и тогава Борисов охотно го подкрепи. Явно. Не тайно. Както тях днес.

Резонно изниква въпросът дали Борисов използва протестите като инструмент да каже "не" на Макрон и Меркел за пакета за мобилността, оправдавайки се с недоволството на бизнеса, като не го заявява открито, а чрез "снишаване", както напътстваше да се прави един комунистически лидер у нас преди години.

Дали самият български премиер не е поощрил протестите с толкова демонстративно присъствие на автобуси и тирове по улиците на столицата именно днес, в деня на срещата на върха за Западните Балкани в София, за която се знае от месеци? Кой, освен него, може да потвърди ли?

Кметът Фандъкова!

Именно тя, заместник на Борисов в ГЕРБ и градоначалник на "паркинга Цариградско", е дала разрешение за протестите с тирове и автобуси в столицата именно за днес - в деня на европейската среща на върха, за която се знае от преди срещата на превозвачите в кабинета на Борисов миналата седмица.

Дали стотици тирове и автобуси в столицата възпрепятстват допълнително мерките по сигурността на лидерите на ЕС и балканските страни в София днес? Дали това носи допълнителен риск за сигурността на столичани? Дали Йорданка Фандъкова спокойно е можела да определи друг ден и час за протеста на превозвачите?

Разбира се, че да.

С лозунги „Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „Европа на две скорости = на заден ход на България” и „Транспортен пакет 1 и 2=Exit” превозвачите и автобусните компании излязоха днес, и вероятно с право, на национален протест в София, 11 града и два ГКПП. Нито един лозунг обаче не пита Борисов защо подкрепи тези мерки, когато Макрон бе у нас миналото лято. Ето това също е важен факт и трябва да се каже.

В 13,00 ч. започна шествието на превозвачите и от площад „Македония” към НДК. Официално целта на протеста е европейските лидери, които са в София, да  ги видят и чуят техните искания, "за да не допускат транспортният бизнес в България да бъде унищожен". Неофициално: превозвачите ще извикат на Макрон онова, което на Борисов не му стиска дори да прошепне, въпреки че е министър-председател и напълно в правото си да защити публично и явно исканията на цял транспортен бранш.

Добре че във френското посолство знаят добре български и разбират ясно значението на изрази като "гнили ябълки", "номерът на китайката" и "не му стиска".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...