Европейският бюджет до 2027г. – две добри и три лоши новини за България - 24novini.bg

Европейският бюджет до 2027г. – две добри и три лоши новини за България

03.05.2018 | 19:05
(0 гласа)

Европейската комисия обяви днес проекта си за бюджет на ЕС 2021-2027г от 1.267 трилиона евро. Многогодишната финансова рамка е доста различна от предходната, поставя нови условия за страните и променя приоритетите на харченето.

 

За България новините от Брюксел са смесени – две добри и три лоши.

 

Добрите са: първо, че макар и леко намалени, ЕС запазва кохезионните фондове и второ, че ще има специален нов инструмент за помощ при приемане на еврото.

Лошите са: първо, че влиза в сила нов механизъм обвързващ фондовете с върховенството на закона; второ, че се увеличава съфинансирането и трето, че част от финансирането на евробюджета ще идва от нещо като глоби за нерециклирани отпадъци.

Кохезионните фондове остават най-голямото перо в бюджета на ЕС. Те ще бъдат цялостно намалени с 5%, но ще запазят трите стълба – кохезионния регионални и социалния фондове, от които България се възползва в последните 11 години. Общият им размер е 442 млрд. евро за седем години.

Основен фактор за отпускане на средства остава БВП на глава на населението. И тук българските региони, като най-бедни в Европа, ще останат бенефициент на фондовете. Ще се добавят и други фактори – безработица, най-вече младежка, климатични промени и интеграция на мигранти.

 

Около кохезионните фондове именно се крият и лошите новини за България. От една страна комисията предлага да се увеличи националното съфинансиране, за да се отговори на икономическите реалности.

От друга кохезията се обвързва с ценностите. Брюксел предлага детайлен механизъм, по който да бъдат спирани евросредства за страни, които не спазват върховенството на закона или не са солидарни по отношение на мигрантите. Мерките, твърди се са насочени към Унгария и Полша най-вече, но все пак страната ни е под наблюдение за корупцията и нереформираната съдебна система и най-вероятно ще стане жертва на новия механизъм.

Ако нещо може да компенсира, това е фактът, че се създава друг механизъм с бюджет от 25 млрд. евро, който да осигурява финансова и техническа подкрепа за страните членки, по пътя им към еврозоната и спазването на препоръките от европейския семестър.

Страните, които не рециклират отпадъците си, ще трябва да плащат на Комисията по 80 евроцента за всеки килограм над квотата си за рециклиране. Към момента Българя покрива квотата си, но тя ще се увеличава всяка година, а в страната няма нито капацитет, нито висока култура на рециклиране.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...