Как ЕК ще спира еврофондовете на проблемните страни след 2021г.? - 24novini.bg

Как ЕК ще спира еврофондовете на проблемните страни след 2021г.?

03.05.2018 | 12:09
(0 гласа)

Европейската комисия предложи днес проектобюджета на ЕС за 2021-2027г.. Голямата новина е новият механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, който обаче повечето страни членки правилно разчетоха като "пари срещу гаранции за върховенството на закона". България е потенциално заплашена да не получава еврофондове, ако механизмът бъде приет, тъй като е под мониторинг за корупцията си и нереформираната си съдебна система. Какво обаче ще представява този механизъм?

 

Като цяло новия инструмент ще позволят на съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава.

 

Решението ще се взима от Съвета, не от Комисията, но с квалифицирано мнозинство, което означава, че провалилата се държава няма да може да наложи вето и трудно ще събере необходимия брой държави. 

Инструментът е насочен не срещу България и Румъния, които все пак подлежат на контрол, а срещу страни кати Полша и Унгария, които трайно нарушават върховенството на закона, независимостта на съда или човешките права. 

Разбира се, ЕК твърди, че няма конкретна страна в радара й и че предложението има за цел единствено да защити интереса на европейските данъкоплатци, но всички наблюдатели са категорични, че това е начин за озаптяване на източните страни-членки.  

В съобщението се обяснява, че предложените нови правила и регулации имат за цел защита на бюджета не само от установени слабости на върховенството на закона, но и от заплаха за появата на такива. Те ще бъдат задействани в случаите, когато има заплаха за:

- правилно функциониране на органите, прилагащи бюджета на ЕС
- правилно функциониране на разследването и публичното преследване на измами или корупция, свързани с бюджета
- ефективна оценка на правораздаването от независими съдилища
- предотвратяване и санкциониране на измами, корупция или други нарушения на законите на ЕС, свързани с бюджета
- ефективно и навременно сътрудничество със Службата за измами с еврофондове (OLAF) и със Службата на европейския прокурор.

Мярката ще засяга най-общо всички еврофондове, но тези, на които бенефициент са държавните или обинските органи. Тоест, ако априте за една страна членка бъдат спрени, тя ще продължи да има задължение да изплаша стредства например за Еразъм. 

 

Предложеният механизъм няма да засяга индивидуални бенефициенти на бюджета на ЕС, тъй като те не могат да бъдат държани отговорни за общи недостатъци в системата за върховенство на закона. За страните членки ще продължи да действа задължението за прилагат засегнатите програми и да правят вноски за студентите от "Еразъм", изследователи, гражданското общество или всички останали крайни получатели или бенефициенти.

Страните ще имат време да реагират и отстранят проблема, преди да им бъдат спрени еврофондовете. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...