Атанас Атанасов и Христо Иванов се разминаха в задачите пред съюза им - 24novini.bg

Атанас Атанасов и Христо Иванов се разминаха в задачите пред съюза им

Атанас Атанасов постави като задача сигурността, Христо Иванов - свободата, докато обявяваха съюза си Атанас Атанасов постави като задача сигурността, Христо Иванов - свободата, докато обявяваха съюза си
14.04.2018 | 12:42
(0 гласа)

Председателите на двете партии ДСБ и "Да, България" - Атанас Атанасов и Христо Иванов - се разминаха в посланията си днес при обявяването на задачите пред политическия им съюз.

 

Атанасов обяви, че сигурността е основна цел на обединението, а Иванов - свободата, институциите и "четвъртата технологична революция", както той самият се изрази.

 

Събитието беше във фоайето на столичен хотел и събра около 40 души, като започна с технически гаф на живото излъчване. Лошия интернет сигнал намали желаещите да проследят мероприятието онлайн до 37 души по време на първата реч - тази на Атанас Атанасов.

В словото си лидерът на дясната партия ДСБ на Иван Костов, постави акцентът върху сигурността, което е идеологически и кариерно закономерно с оглед позициите на Атанасов като бивш шеф на разузнаването и председател на ресорната комисия по сигурност от Реформаторския блок в предходното 43-то Народно събрание. Атанасов подчерта, че новият съюз поема курс към промени в системата на сигурността. Като цел той очерта  "да сменим властта" и допълни, че въпреки че са разочаровали избирателите, сега двете партии са заедно.

 

 

"Партийната номенклатура е обсебила държавата, системата на сигурността трябва да бъде коренно променена, а съдебната система е с нисък рейтинг," подчерта в изказването си той. Кадруването в нея е силно, а системата е "напълнена със зависими и недостатъчно грамотни хора, които не разкриват, а прикриват престъпността", посочи още Атанасов, който отговаряше за парламентарния контрол на системата за сигурност до преди година и половина. Припомняме, че тогава той бе депутат на Реформаторския блок и част от управляващата коалиция на РБ и ГЕРБ, а избирането му на поста бе подкрепено  от парламентарната група на Цветан Цветанов.

След него думата взе Христо Иванов, председател на либералната партия "Да, България". Той направи две обобщения за мисията на новото обединение: "Да заразим народа с нашия Вирус!" и "Заедно сме, защото всички сме демократи и всички сме зелени". Съюзът да се разраства не с политически партии, а с повече граждански организации и експерти, си пожела още бившият правосъден министър  правителството "Борисов-2".Припомняме, че "Да, България", която той оглавява, на последните парламентарни избори взе около 3 %, а в момента социолозите му дават около 1,5 %.

В обръщението си на форума Иванов постави акцент върху четири ценности и не спомена сигурността сред тях. Това бяха свободата, институциите, "четвъртата техонологична революция" и държавата, на които направи прецизен научно-либерален анализ.

По думите му, свободата е "заплашена от вътрешни и външни фактори, от властта и от Държавна сигурност, от имперския популизъм и от новите форми на тоталитаризъм". Институциите Иванов анализира в контекста на демографския проблем, реалната образователна реформа и системната бедност.

Любопитен бе третият акцент в речта му, който той нарече "четвъртата технологична революция". Според Иванов тя "може да ни раздели още по-зле". "Някой трябва да се погрижи в България да има управление, което да навигира Четвъртата технологична революция", категоричен бе Иванов и посочи, че именно това е целта на съюза им.

Четвъртият акцент в речта му бе държавата, като либералният преглед на Христо Иванов постави държавата в контекста на иституции, които да гарантират правов ред, справедливост и сигурност. "Управлението сега не може да реши тези задачи и политическото им оцеляване зависи от това да не ги реши", каза Иванов още.

 

 

На събитието се представи "екип за алтернативни политики", който наподобява по профил Гажданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и съдържа негови членове в лицето на бившите депутати на Реформаторския блок Мартин Димитров (който като депутат на РБ членуваше в БЗНС) и Петър Славов (който като депутат на РБ направи НПО "Граждански блок" с активисти на ДСБ). В експертния съвет участват университетски преподаватели. В него направи впечатление мъжкото доминиране и само двете жени, едната от които тенесистката Мануела Малеева. В експертния екип бившият председател на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев ще отговаря за еврофондовете.

БЗНС на доскорошния министър на отбраната Николай Ненчев, които първоначално бяха във формата, не бяха обявени като част от съюза днес. По време на форума се даде думата и на председателя на "Зелените" Владо Панев. Впечатление направи и липсата на ясен отговор на въпроса за евентуално бъдещо партьнорство с ГЕРБ. Нито един от двамата председатели на партии не формулира категоричен ангажимент нито за подобно партньорство, нито против коопериране с ГЕРБ, които също са член на ЕНП като ДСБ.

По време на живото излъчване потребителите във форума обсъждаха логото на обединението, като го оприличаваха на лого на футболна федерация. Организацията е избрала кръгъл знак с надписа на движението и цветовете на националното знаме и синьото. Коментарите във форума варираха от пожелания за успех, през съмнения за малка тежест и слаби възможности до "брак по сметка".

След приключването на събитието председателите на двете партии отговаряха на въпроси на медиите. Движението се обяви като политически съюз "Демократична България".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...