Косово може да спъне амбицията на Борисов да е лидер на Балканите - 24novini.bg

Косово може да спъне амбицията на Борисов да е лидер на Балканите

Борисов може да си остане само с показването на картата за балканската инфраструктура Борисов може да си остане само с показването на картата за балканската инфраструктура eu2018bg
06.04.2018 | 12:07
(0 гласа)

Косово може да спре амбицията на българският премиер Бойко Борисов да е лидер на Балканите. Няколко страни-членки на ЕС, както и Сърбия вече дадоха заявки, че може и да не участват в срещата за Западните Балкани в София на 17 май.

 

Срещата е считана от Борисов като гвоздей на българското председателство на Съвета на ЕС и е ключова на желанието му да се наложи като регионален лидер и проводник на балканската кауза. На срещата трябваше да бъде препотвърдената датата 2025г. за ново разширяване на ЕС.

 

За част от страните обаче Косово се оказва непреодолима пречка. Испанският премиер Мариано Рахой вече даде знак миналия месец, че може да не присъства, защото Мадрид не признава Косово. Проблемът е особено изострен в момента и заради претенциите на Каталуния за независимост.

Останалите страни от ЕС, които не признават Косово, са Гърция, Кипър, Словакия и Румъния.

 

Във вторник пък сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград изчаква резултата от разговорите между представители на Сърбия и Косово следващата седмица преди да вземе решение дали да присъства. Напрежението между двете страни се изостри особено в последните седмици.

Европейският сайт „EUObserver” посочи, че един от вариантите е техни официални лица да вземат участие само е работната вечеря в деня преди срещата и друга държава членка да ги представлява на самия ден.

Ако това стане така амбицията на Борисов да събере в София лидерите на всичките 28 страни-членки и на шестте балкански държави ще се провали.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...