Протестът, ден 19: Розово прасе пред МС пожела "ЧРД, Шиши!" - 24novini.bg

Протестът, ден 19: Розово прасе пред МС пожела "ЧРД, Шиши!"

Протестът ппред МС креативно пожела на Делян Пеевски ЧРД с розово прасе Протестът ппред МС креативно пожела на Делян Пеевски ЧРД с розово прасе
27.07.2020 | 22:47
(0 гласа)

За 19-и пореден ден хиляди хора, недоволни от статуквото в управлението на държавата, излязоха по улиците на най-големите български градове, за да искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Розово прасе призова на площада всички да поздравят с "ЧРД, Шиши!"

 

 

Най-многолюдни бяха протестите срещу правителството в София,

където стотици хора започнаха да се събират още около 17:00 ч. в т. нар. Триъгълник на властта - площада между президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

"Позор, оставка и затвор", звучеше още от привечер от колоните на площада. Музикалният съпровод включваше римейк на Another Brick In The Wall на "Пинк Флойд", както и побългарен вариант на Bella Ciao - "Борисов, чао, чао, чао. Идва краят. Вземи си Гешев".

Около 20:30 ч. протестиращите организираха шествие по бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски", като за кратко множеството спря пред сградата на Европейския парламент в София. След бурни скандирания "Оставка, оставка!" процесията се насочи по бул. "Патриарх Евтимий" в посока бул. "Васил Левски", а оттам покрай Княжеската градина стигна до Орлов мост.

Централното столично кръстовище беше блокирано от тълпата, която се раздели на групи.

Част от протестиращите се насочиха към други възлови транспортни артерии с идеята да бъде спряно движението на кръстовищата на бул. "Михай Еминеску" и бул. "Шипченски проход" пред Румънското посолство и на бул. "Черни връх" и бул. "България" зад НДК.

Новината на деня беше стартирането на гражданска подписка за оставките на Борисов и Гешев. В 19:00 ч. в района на шадравана пред президентството беше проведено общо събрание на гражданите, желаещи да стартират национална гражданска инициатива по реда на чл. 44 от Закона за прякото участие на гражданите в управлението.

То беше анонсирано от адв. Минчо Спасов, който допълни: "Целта на инициативата е оставка на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев. Общото събрание трябва да бъде от не по-малко от 50 човека".

В следващите дни в различни градове на страната ще започне да се събира подписка с искането за оставките. Искането и подписката ще бъдат внесени в парламента, който по силата на закона няма разписан ангажимент нито да я разгледа, нито да я приеме. Законът не предвижда и изричен ред за обжалване, ако НС не разгледа искането.

На отделна акция пред сградата на БНБ активисти отбелязаха 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски под наслов "Картичка за Шиши".

Десетки хора се включиха в акцията, като отправиха своите пожелания към депутата, а впоследствие се присъединиха към големия протест на Ларгото.

Ето какво заяви за участничка в демонстрацията пред БНР: "Ние няма да се откажем да го търсим и да задаваме въпроси. Недосегаеми хора няма, той като народен представител дължи отговори."

Същевременно пред централата на ГЕРБ в София гражданско движение БОЕЦ организира акция под наслов "Масово писане и връчване на оставки". От движението призовават: "Нека помогнем на премиера да си напише оставката, че явно има затруднения. Ако много го е страх, ще я напишем вместо него. Ако не смее да мине през центъра с всичките протести там, ние лично ще я занесем до Народното събрание."

Звучат песни на "Ахат", на Васко Кръпката, а демонстрацията е продължение на акцията от четвъртък, когато

представители на БОЕЦ влязоха в централата на ГЕРБ и символично връчиха папката на Бойко Борисов.

Тази символична оставка е озаглавена "Оставка до Народното събрание на Република България от Бойко Методиев Борисов" и гласи:

"Аз, Бойко Методиев Борисов, заради гражданите на площадите и по криминални и корупционни причини, подавам оставка като премиер на Република България. По същите причини подавам оставката и на цялото правителство."

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...