Какво накара шеф в НАП и Комисията по хазарта да напусне внезапно? - 24novini.bg

Какво накара шеф в НАП и Комисията по хазарта да напусне внезапно?

Дългогодишен шеф на НАП внезапно напусна агенцията Дългогодишен шеф на НАП внезапно напусна агенцията
26.06.2020 | 21:20
(1 глас)

Дългогодишен шеф в НАП изненадващо напусна поста си, съобщи пресценътрът на Приходната агенция. Медуапул пише, че Васил Панов е човекът на финансовия министър Владислав Горанов в НАП и Комисията по хазарта. Самият Панов не е коментирал официално напускането си.

 

Васил Панов отдавна е и в ръководството на Комисията по хазарта, припомнят медиите днес.

 

Васил Панов, директор на дирекция "Контрол" в централното управление на Националната агенция по приходите,

напуска системата на приходната агенция по свое желание, считано от днес, 26.06.2020 г.  

Това изненадващо съобщиха от пресцентъра на НАП.

"Ръководството на НАП благодари на г-н Панов за усилията и резултатите, постигнати за над 25 години работен опит в системата на приходната администрация", се казва в прессъобщението.

До провеждането на конкурс длъжността ще бъде изпълнявана от Раймонда Овчарова, началник отдел към дирекция "Контрол".   

 
Медуапул коментиар, че "вечният кадър" на Националната агенция за приходите (НАП) Васил Панов, е подал оставка днес, на 26 юни, по свое жерание.
 
Панов беше член на Държавната комисия по хазарта като представител на НАП, посочен от финансовия министър Владислав Горанов, по времето, когато хазартния бос Васил Божков чрез частните си лотарии е плащал наполовина по-ниска държавна такса за хазарт, с което бюджетът е пропуснал да събере 700 млн. лв. с лихвите. Официално Панов, който има над 25-годишен стаж в данъчната администрация, не е коментирал казуса с дължимите 700 млн. лв. от компаниите на хазартния бос. Не е ясно и как висш и опитен кадър на НАП не е забелязал данъчна липса от подобни мащаби. Същата липса не е била засечена и от посочения от ДАНС член на ДКХ Явор Колев, отговарящ за борбата срещу компютърните престъпления в ГДБОП. За разлика от редица служители на ДКХ и бивши председатели на агенцията, които бяха разпитвани по случая от разследващите органи, не е известно дали Панов или Колев са били привлечени към разследването срещу Божков под някаква форма, коментира още изданието.

И в "Сега" пише, че Васил Панов е бил и дългогодишен член на Държавната комисия по хазарта, назначен е от квотата на министъра на финансите.

Той напусна комисията през февруари тази година, когато всички членове бяха подменени заради скандала със занижените хазартни такси, ощетили бюджета с близо 700 млн. лв. 

Наскоро левицата поиска обяснение от финансовия министър как така години наред шефът на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов е проспал по-ниските такси, които са плащали хазартните фирми на Васил Божков.

За последните 5 години комисията е правила над 3000 проверки, а НАП - над 800 ревизии на хазартните оператори, но не са открили нарушения в плащането на таксите.

"Основният въпрос е дали в ръководството на ДКХ са "калинки",

които не знаят къде се намират, или крадат заедно с крадците", коментира депутатът Румен Гечев. "Съмнявам се, че са некадърни, тъй като 11 години директор на дирекция "Контрол на НАП" е Васил Панов. Искам да ви попитам какво прави още този човек в НАП, ако е некадърен и защо веднага не го уволнихте", каза народният представител, цитиран от в. "Сега".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...