Парламентът отхвърли ветото на президента - 24novini.bg

Парламентът отхвърли ветото на президента

Ветото на Радев беше отхвърлено от парламентарната комисия по вътрешен ред Ветото на Радев беше отхвърлено от парламентарната комисия по вътрешен ред
26.06.2020 | 15:00
(0 гласа)

Мнозинството в парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните поправки в Закона за МВР.

 

 

С промените се обединяват жандармерията и антитерористичния отряд в нова структура,

за която се предвижда да охранява и висши длъжностни лица. Така се дублират функциите на Националната служба за охрана (НСО), подчинена на държавния глава. Това беше и основната причина, поради която той върна поправките за повторно разглеждане в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ в комисията отхвърлиха мотивите на президента

с аргумента, че вътрешното министерство и сега охранявало мероприятия, на които присъстват важни фигури от страната и чужбина.

„Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външните? МВР”, изтъкна депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев.

А представителите на МВР уточниха, че „охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...