Помощта за фирмите от 3 до 10 хил. лв. почти свърши още в първия ден - 24novini.bg

Помощта за фирмите от 3 до 10 хил. лв. почти свърши още в първия ден

По ОПИК правителството обяви грантовете от 3 до 10 хил. лв. за общо 173 млн. лв. По ОПИК правителството обяви грантовете от 3 до 10 хил. лв. за общо 173 млн. лв.
14.05.2020 | 20:00
(0 гласа)

Стартът на силно очакваната схема за безвъзмездна помощ за пострадалите от коноракризата малки и микрофирми е обявен за днес, 14 май. Това става ясно от съобщение на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", след като обявеният преди това начален срок за кандидатстване - 11 май, изненадващо бе отменен.

 

Днес, само в първия час на кандидатстването, опитаха да подадат заявления 45 хиляди души, а успяха едва 13 хиляди, защото системата блокира.

Те поискаха обаче общо 108 млн.лв. само за първия ден. А лимитът на програмата е 173 млн. лв.

Помощта се отпуска до изчерпването на сумата и по реда на подаването, след отсяване на кандидатите.

Тоест още във втория ден ресурсът ще е изчерпан.

Крайният срок за подаване на документи е едва 15 юни 2020 г.

Счетоводители вече се усъмниха дали спечелилите ще са първите по ред, както е обявено.

Те поискаха прозрачност и точен списък на подалите заявки по входящ номер и ред на подаването, за да няма злоупотреби.

В понеделник цял ден кандидатите се чудеха защо не могат да подадат заявките си онлайн на сайта на Информационната система

за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН). Едва в късния следобед от управляващия орган на програмата реагираха, като дадоха доста неясно обяснение, че все още се очаквала Европейската комисия да одобри процедурата, след проверка дали тя съответства на правилата за държавна помощ.

Вероятно за тези три дни Брюксел е дал карт бланш на схемата, рекламирана силно от правителството като финансова помощ на закъсалите предприемачи, която няма да се връща.

Заедно със схемата "60/40" засега това са единствените безвъзмездни средства, които се предоставят на бизнеса, за да се справи с последиците от коронавируса.

Грантовете са от 3000 до 10 000 лв., а общият бюджет е 173 млн. лв.,

осигурени след преструктуриране на други схеми от ОП "Иновации и конкурентоспособност". Помощта е предназначена за малки и микропредприятия, регистрирали минимум 20% спад на оборота през този април спрямо април 2019 г. Размерът на грантовете не трябва да надхвърля 10% от оборота на фирмата за 2019 г. От фирмите не се изисква да осигурят самофинансиране.

Процедурата ще бъде активирана в ИСУН 2020 и проектните предложения

ще могат да се подават от 10:00 часа на 14 май да 16:30 часа на 15 юни 2020 г.

Така фирмите имат 30 дни срок да кандидатстват за безвъзмездната помощ. Това ще става изцяло по електронен начин. Класирането ще става по реда на постъпване на заявките и до изчерпване на финансовия ресурс на програмата, обявиха при нейното отваряне.

Заради големия интерес се очаква помощта да бъде изчерпана далеч преди крайния срок - 15 юни.

Очакванията са да се възползват около 30 000 малки фирми.

Редица условия обаче силно стесняват достъпа на дребните предприемачи до безвъзмездната помощ. Така например от помощта са лишени всички малки и микрофирми, чийто оборот за миналата година е под 30 000 лв. От тази помощ са лишени и малките предприемачи от близо 150 селски общини, защото условията на схемата са такива, че изключват населените места, които се подпомагат от Програмата за развитие на селските райони. По този повод кметовете от сдружението на общините поискаха преработка на условията и включването на дребните предприемачи от селските райони.

По процедурата са допустими следните видове разходи:

- Разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи;

- Разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи);

- Разходи за персонал (вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя).

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде намерено на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...