КНСБ: Мярката 60/40 в туризма става 80/20 - 24novini.bg

КНСБ: Мярката 60/40 в туризма става 80/20

КНСБ и правителството се разбрали в туризма мярката да е 80/20, а не 60/40 КНСБ и правителството се разбрали в туризма мярката да е 80/20, а не 60/40
12.05.2020 | 11:01
(0 гласа)

Над 65 мерки разглеждаме в онлайн НСТС. По 20 от тях постигнахме съгласие с бизнеса, съобщи в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров, който коментира днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

 

"Много важно е, че се разбрахме за минималното обезщетение за безработица.

Съгласието е между нас и бизнеса, властта още не е казала своето мнение и чакаме отговора на финансовия министър. Ние предлагаме от 9 лева обезщетение да се отиде на 17 лева за безработните, които са с право на обезщетение и са били на минимално осигуряване.

Бизнесът не беше много съгласен на тези 17 лева, но приеха да се увеличава процентът на тази сума и потвърдиха, че

е смешно да се взимат 190 лева обезщетение от хора, които са били осигурявани на 4 часа.

Другата много важна мярка, по която постигнахме съгласие с бизнеса, е допълнителен платен годишен отпуск за родителите. Нашето предложение е да се отпуснат до 20 дни целеви платен годишен отпуск за родители, които са изразходвали отпуската си по време на извънредното положение и гледат деца до 14 години. Министър Сачева по-принцип е за тази мярка, но отново се чака мнението на финансовия министър", разкри Димитров.

"В туризма и всички видове транспорт също имаме пълно съгласие с бизнеса.

За туризма търсим варианти мярката 60/40 да се модифицира и да върви към 80/20.

Тук говорим за хората, които ще назначаваме за предстоящия летен сезон, а не за плащания със стара дата. Според нас това е по-добра подкрепа за туризма вместо ваучерите, не че те са лоша идея. Това ще е едно директно плащане и директна подкрепа към сектора.

В транспорта също имаме съгласие, че трябва да бъде подкрепен. Тук мисля, че и властта си е казала своето мнение и то е положително. За следващата седмица остава да разглеждаме мерките за енергетика, земеделие. Вярвам, че следващата седмица ще имаме мерки, които са подкрепени от синдикати, бизнес и управляващи", категоричен бе президентът на КНСБ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...