Радев и Борисов с равен рейтинг - 24novini.bg

Радев и Борисов с равен рейтинг

Радев и Борисов изравниха рейтингите Радев и Борисов изравниха рейтингите
11.05.2020 | 20:00
(0 гласа)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов получават равно одобрение, показват данните от национално представително проучване на социологическата агенция “Алфа Рисърч”, проведено в периода 28 април – 5 май.

 

 

Това се случва за първи път от избирането на Румен Радев за президент на страната.

В досегашните изследвания той винаги имаше чувствителна преднина пред Борисов.

Двамата получават по 40 процента от одобрението на българите.

Спрямо декември 2019 г. положителните оценки за държавния глава намаляват с 8 на сто, докато отрицателните нарастват с 10% – от 15 на 25 на сто.

При Борисов тенденцията е обратна – ръст с 10 на сто (от 31 до 40 процента) на положителните и спад с 8 на сто в отрицателните оценки.

От агенцията посочват, че за последен път премиерът е имал позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018 г., в края на българското европредседателство.

Причина за промяната, според социолозите, са действията на премиера и кабинета за справяне с коронавируса.

След два месеца на извънредно положение и социална изолация преобладаващата част от българите предпочитат постепенното смекчаване на ограничителните мерки, категорични са социолозите.

Изследването, проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю и публикувано днес на сайта на агенцията.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...