Борисов пренасочил 1 млрд. лв., но не е ясно към кой бизнес - 24novini.bg

Борисов пренасочил 1 млрд. лв., но не е ясно към кой бизнес

Борисов пренасочил 1 млрд. лв. от еврофондовете, но неясно към кой бизнес Борисов пренасочил 1 млрд. лв. от еврофондовете, но неясно към кой бизнес
07.05.2020 | 20:00
(0 гласа)

Тече пренасочването на пари от ЕС плюс съфинансирането от българския бюджет на стойност около 1 млрд. лева, се казва в прессъобщение на  пресслужбата на МС от днес. Според него министрите пренасочват близо 400 млн. лева, без да обяснят ясно как точно смятат да ги изразходват.  

Пресслужбата на кабинета обяснява, че става дума за пернасочване на средства

от едни европрограми към други, а оправданието е битката с COVID-кризата.

Решенията на министрите от днес всъщност са две - за близо 400 млн. лева. 

Първото е за промени в Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК). С него кабинетът прехвърля към бюджета на европрограмата

допълнителни 234 586 746 лева. 

Откъде идва тази значителна сума не става ясно. За какво конкретно ще се ползва - също.

Малко повече конкретика има във второто решение на МС от днес, според което 

над  134 млн. лева се отнемат от европрограмите "Околна среда" и "Транспорт",

защото не са били договорени и оползотворени досега. Тези свободни средства също ще се насочат към програмата "Иновации и конкурентоспособност", която по принцип подпомага директно бизнеса. "С тях ще се осигури допълнително финансиране за подкрепа на схемите за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия, като временна мярка в отговор на кризата", посочват от МС.

За кои конкретни схеми става дума и по коя колко пари ще бъдат насочени - тази инфомация отново е спестена на обществото.

"С тези допълнителни ресурси общият размер на инвестициите в отговор на кризата по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове и националните оперативни програми 2014-2020 г. надхвърля 1 млрд. лева", се казва още в пресъсобщението на пиарите на премиера Борисов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...