Протестът в с. Црънча: Ще се лее кръв за гората - 24novini.bg

Протестът в с. Црънча: Ще се лее кръв за гората

Протестиращите в с. Црънча: "Ще се лее кръв за гората" Протестиращите в с. Црънча: "Ще се лее кръв за гората" Кадър: bTV
07.05.2020 | 10:50
(0 гласа)

След като вчера протестиращите от с. Црънча нахлуха на терена на военния полигон на командосите близо до селото, за да привлекат вниманието на премиера Бойко Борисов, днес продължават протестите си в с. Црънча. Те са  срещу решението на Общинския съвет в Пазарджик да продаде гората над селото за 2 лв. на кв.м. с таен търг. Навлизането вчера на полигона бе начин, да се обърне внимание на Борисов и като председател на партия ГЕРб, защото решението е гласувано именно от общинските съветници на ГЕРБ в Пазарджик.

 

 

Скандалът е от няколко седмици, когато

предложението бе внесено в ОбС от кмета на Пазарджик Тодор Попов и срещна подкрепата на ГЕРб и общо 26 съветника.

Против бяха десните съветници от ДБГ, представяни от бившия депутат на Реформаторите Бойка Маринска

и представители на други партии, но общият им брой бе 9 - недостатъчно, за да се спре решението на ГЕРБ и кмета.

На 29 април и председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолов изпрати отворено писмо до кмета на Пазаджик и до медиите с призив да се оттегли предложението и да не продава гората за 2 лв. на кв. м., след като местните жители са против.

Протестна декларация разпространи и кметът на с. Црънча, като вътре написа, че през гоата преминава водопровода на селото и на терена има археологически разкопки и артефакти от античността и средновековието.

Тези призиви не помогнаха и на 29 април ОбС в Пазарджик гласува за продажбата с 26 гласа, като 9 бяха против, а 4 се въздържаха. Така продажбата на гората влезе в сила.

Вчера във видео на фейсбук-страницата си Манолова се обърна към премиера Борисов да оттегли решението чрез общинските съветници на ГЕРБ

в Пазарджик. Тя каза също, че ще подкрепи усилията на хората в с.Црънча и ще им помогне да даведат съдебен иск срещу решението на кмета и ОбС в Пазарджик.

По информация на 24новини.бг представителят на гражданската платформа в Пазарджик - адвокат Вера Келчева, вече подготвя документите, а Манолова, в качеството си и на юрист, определи като голям шансът на подобен съдебен иск да успее и да спре решението за продажбата на спорните 370 декара гора с таен търг.

Сделката е подготвяна отдавна и има данни за частни икономически интереси, които надделяват над публичните, защото от 2017 г. собствеността на гората беше променена от публична в частна общинска.

Протестиращите и днес хора, в репортаж на bTV, бяха изключително емоционални и заявиха, че гората е като част от тялото им и ако им я вземат, все едно режат живо месо.Те заявиха, че не знаят кой стои зад продажбата и кой ще купи гората.

Един от гражданите дори заяви, че в Родопите се е ляла кръв и ако трябва - пак ще се лее, за да си запазят хората гората.

Жителите настояват в петиция с над 2200 души да не се продава гората. Вчера следобяд в нея се бяха подписали 1600 души.

Според тях ако се направи развъдник, ще се затвори достъпът до гората нагоре, към югоизточния участък на гората това е единствения път, обясниха протестиращите. 

Освен това жителите на село Црънча смятат, че въпросът е принципен, понеже гора не бива да се продава никъде у нас, нито пък за 2 лв. на кв.м.

Върховният административен съд реши, че гората е заryбила предназначението си и следва да бъде сменена нейната собственост, но жителите изразиха недоволство не само към решенията на политиците, но и към тези на магистратите.

Мотивите на съда са, че се съгласяват с общинарите, че няма изградени пътища и достъп за добив на дървесина, а строителството ще бъде изключително скъпо.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...