Отвориха заведенията с маси през 1,5 метра - 24novini.bg

Отвориха заведенията с маси през 1,5 метра

Уточниха масите в ресторантите на какво разстояние да са Уточниха масите в ресторантите на какво разстояние да са
07.05.2020 | 17:00
(0 гласа)

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от 6 май на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра.

Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем.

Препоръчително е носенето на ръкавици.

С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни.

Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.

Веднага след отварянето на заведенията обаче, чиновници от РЗИ и Агенцията по храните отидоха на проверки и установиха нарушения. Браншът оспори дали става дума за нарушения или за злоупотеба с власт на проверяващите.

Някои от изискванията в отделни обекти са неприложими, като напримир да се отварят покривите на тересати, тъй като на моменти вали дъжд и оборудването ще се намокри, а клиентите няма да пият кафе под дъжда, обясниха от асоциацията на ресторантьорите, недоволни от чиновническия подход.

С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

В заведенията трябва да се прави дезинфекция минимум четиир пъти на ден, а хората от персонала да са с маски и ръкавици.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...