Въпреки обещанията медиците пак са с по-ниски заплати - 24novini.bg

Въпреки обещанията медиците пак са с по-ниски заплати

Въпреки обещанията, медицита у нас пак са с по-ниски заплати Въпреки обещанията, медицита у нас пак са с по-ниски заплати
02.05.2020 | 16:53
(0 гласа)

Към момента 3700 медица са получили по 1000 лв. За 2000 души в 37 лечебни заведения са отпуснати 3.2 млн. лв. Още 1.7 млн. лв. са преведени за 1700 лица в областните РЗИ, 23 центъра за спешна медицинска помощ и националния център за заразни и паразитни болести.

 

 

Въпреки условията на работа по време на упедимеята с коронавируса обаче, медицинският персонал ще получи намалени заплати.

Проблемът е, че заради преустановяването на повечето дейности в лечебните заведения те нямат какво да отчетат пред НЗОК.

Правителството реши да покрие 85% от средномесечната изработка въпреки затворените отделения, като остави и вратичка да се отпуснат допълнително пари за работа в неблагоприятни условия през март. Засега такива заявки са подадени за София, Видин и Стара Загора, като не е ясно колко отгоре ще получат болниците в трите области.

Решението предизвика недоволство сред медиците, които правят аналогия със схемата 60/40 за изплащане на цялата заплата на хора в принудителен престой.

"Точно на нас ли трябваше да е 85%, като за всички други е 100%? С тези пари трябва да се купуват и предпазни средства от болниците, което още повече ще ги намали", съобщи лидерът на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич по "Евроком". Тя призова заради това да се провери къде отиват даренията, тъй като въпреки тях защитните облекла не стигат.

В системата продължават и конфликтите за неясния начин, по който се отпускат допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия.

Дори в самите екипи, които доказано работят с пациенти с COVID-19 има сигнали, че са останали хора без допълнително възнаграждение.

"На много места в страната колегите вече дават гласност, че едни колеги получават бонус, а други - не,

независимо че работят при едни условия и в едно звено. Да не говорим, че в някои от лечебните заведения са се облагодетелствали хора, които изобщо нямат отношение към пациентите с коронавирус, "мъртви души" (присъстващи по диплома), вече напуснали или администрация", твърди в свой пост във "Фейсбук" Мая Илиева. Тя настоява за проверка как и на кого се разпределят парите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...