Борисов: 1000 бързи теста ще се направят на полицаи и шофьори - 24novini.bg

Борисов: 1000 бързи теста ще се направят на полицаи и шофьори

Борисов не коментира дали баловете на абитуриентите ще се отлагат Борисов не коментира дали баловете на абитуриентите ще се отлагат
26.03.2020 | 22:28
(0 гласа)

1000 бързи тестове ще се направят на полицаи, шофьори от градския транспорт и шофьори на линейки. След две седмици ще ги тестваме пак, за да видим колко са изкарали, колко са рискови, колко са създали антитела, за да се прецени кои могат постепенно да се връщат на работа. Други държави ще правят тестовете през юни, но към момента няма достатъчно. Тоест, ние сме поръчали 1 млн. бързи теста, а тези сега ще ги направим без пари и никой няма да печели от тях. А след това, за пика на кризата, ще тестваме по 20-30 хил. дневно.

Това каза на извънреден брифинг от МС премиерът Борисов след Съвета на ЕС, който днес се проведе онлайн.

България в своите мерки бе последвана от всички страни. В Англия извадиха дронове и армия, Хелзинки е в карантина. А тук тези, които се шегуваха на 3-ти март, че едва ли не сме си пуснали коронавируса, виждат, че мерките ни са били бързи и точни и се надявам повече да не се шегуват, каза Борисов като визираше президента Румен Радев.

Той обяви, че няма сигурни бързи тестове, а Израел не може да гарантира по-рано от 8 седмици сигурност на техните тестове. Но на базата на наличните наджедни тестове, ще се направят тези 1000 бързи теста, за да се преценят групите, изкаралите, носителите и заразените в проценти, обяви той.

Според Борисов от медицинския съвет към МС е дадено "прекрасно решение за бързите тестове", а щабът е приел този подход. Целта е да се направят прогнозни статистически и медицински модели за заразените, рисковите групи и изградилите антители, за да се предвиди развоят и бързото връщане на хората в икономиката.

Попитан за разговори с президента Румен Радев, той каза, че не вижда смисъл за говори с Радев, нито вижда смисъл да се прави КСНС.

Какво ще реши този КСНС?! Ако има, ще пратя мой заместник, няма да наруша нищо, но това, което той направи, никой не го направи в Европа, каза видимо раздразнен Борисов по адрес на президента Радев.

Утре ще са готови нови 800 предпазни облекла, като едното изиза от 60-70 лева,

като е употребимо около 50 пъти, каза Борисов. Облеклата ще се раздадат по две на медиците на първа линия.

Сертифицирани са маските, каза още той и добави, че "българското качество е най-хубавото качество".

По думите му, "мозъчен тръст от лекари в ЕС" ще даде разписани мерки

как да се действа и какви действия да се предприемат занапред спрямо коронавируса.

Имаме право да претрансформираме средства от еврофондовете, за да помогнем на икономиката. Парите за лекарите - 40 млн. лв. - са налични. Даваме 50 млн. лв. за пенсионерите - по 40 лв. за над 1,2 млн. души за Великден, каза още Борисов.

Той заяви също, че в момента се прави възможното да се забави ходът на епидемията, за да не прегрява здравната системата и да не се стига до пикове, а да премине по-плавно.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...