Роми нападнаха колекторска фирма. НПО иска да се спрат колектори и бързи кредити - 24novini.bg

Роми нападнаха колекторска фирма. НПО иска да се спрат колектори и бързи кредити

Потребителска организация призова да се спре временно дейността на колектори и фирми за бързи кредити, които събират ззадължения по домовете Потребителска организация призова да се спре временно дейността на колектори и фирми за бързи кредити, които събират ззадължения по домовете
26.03.2020 | 18:34
(0 гласа)

По изчисления на Асоциацията за защита на потребителите, над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки.

 

 

 

Да бъде спряна временно дейността на колекторските фирми за събиране на вземания, призова днес асоциаццията.

Да бъдат отложени плащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли 2020 година, искат още потребителите с председател Пейо Майорски.

Той напомня, че агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка.

Същите мерки асоциацията иска и за фирмите за бързи кредити.

"По този начин ще се даде глътка въздух на хората, особено тези, които са останали без работа и доходи по време на извънредното положение", казват от асоциацията.

Асоциацията посочва, че снощи в Царево група роми са атакували офис на фирма за бързи кредити, намиращ се на улица "Чайка" в града.

Дошлата полиция арестува трима служители на фирмата. "Този инцидент поставя редица въпроси като например способите на действие на тези компании, чиито служители навестяват длъжниците си късно вечер.

Това е и доказателство, че дейността на тези компании сега нагнетява допълнително напрежение

в обществото, която може да доведе до негативни последици", казва асоциацията.

В търсене на тези близо 3 млрд лева, колекторите правят даговори за цесия,

така че фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...