Радев наложи вето върху текстове в закона за извънредното положение - 24novini.bg

Радев наложи вето върху текстове в закона за извънредното положение

Радев наложи вето на текстове в закона за извънредното положение Радев наложи вето на текстове в закона за извънредното положение
22.03.2020 | 12:23
(1 глас)

Моето решение е да наложа вето върху част от текстовете на закона за извънредното положение и да го върна за прегласуване. Призовавам правителството да обяви конкретни икономически мерки за най-слабите.

 

 

Това каза президенът Румен Радев в обръщение към нацията току-що.

Кредитът на доверие от гражданите не трябва да е прелюдия към постепенно преминаване към авторитарно управление. Крайно рестриктивни са мерките и те засилват напрежението в самата криза, а хората имат нужда не от заплахи, а от подкрепа, посочи той.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Законът няма дефиниция за невярна информация, българите ги грозят тежки глоби и затвор, а журналистите и експертите ще си налагат автоцензура и то в динамично променящото ни се възприятие за епидемията. Нормата може да бъде употребена за интерпретиране на всяко свободно икономислие и остава след изтичането на извънредното положение, каза Радев като един от мотивите си да наложи ветото.

В момента протичат две кризи - здравна, но и икономическа и социална. Икономическата засега се пренебрегва, тя е на втори план, но хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Хората нямат нужда от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни отделят милиарди за малките и средните бизнеси, за хората, за предприемачите, ние сме с по-скромни възможности, така е, но у нас, заради ниските доходи, нуждите са още по-остри, каза Радев.

Липсата на икономически мерки ще породи социално напрежение в близкото бъдеще, не скри опасенията си президентът.

Гладът ще надделее над страха. Затова правителството да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите, призова той.

Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства - руши доверито в институциите. Срещу нея трябва да има твърди мерки, но не и това да води до икономическа блокада на бизнеса, каза той.

Така предложеният модел прави невъзможен вносът на животоспасяващи продукти, които са с вече повишаващи се цени на международните пазари, каза Радев и посочи, че ветото му ще касае и тези текстове.

Припомняме, че именно за вето на текстовете за пределните цени на всички продукти се обяви и Мая Манолова,

председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ", по-рано днес. В позицията си тя предупреждава, че тези пределни цени ще доведат до продоволствен проблем и не трябва да се допускат, въпреки че депутатите ги гласуваха на 20 март в закона за извънредното положение.

Според Радев, със закона, на военните се вменяват функции извън заложените в конституцията, а рисъкт от злоупотреба трябва да се минимизира.

Игнорира се ролята на върховния главнокомандващ за сметка на изпълнителната власт, посочи той.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, каза Радев, като добави, че подкрепя мерките за ограничаването на контактите, личната хигиена, изолацията и солидарността.

Радев посочи, че разгърнатите мотиви за ветото ще обяви в най-кратък срок на сайта на президентството.

Българското правителство да побърза с мерки за най-слабите и засегнатите! Конкретни и адвеквати да са тези мерки! Да не забравяме, че ние имаме бъдеще и след кризата и от нашите действия днес, зависи утрешният ден на България, завърши Радев.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...