Щабът: 163 души са болните, има млади хора с усложнения - 24novini.bg

Щабът: 163 души са болните, има млади хора с усложнения

Мутафчийски обяви 163 болни към момента, увеличиха се с около 20 нови Мутафчийски обяви 163 болни към момента, увеличиха се с около 20 нови
21.03.2020 | 17:31
(0 гласа)

163 станаха случаите на заразени с коронавирус у нас. Средната възраст на починалите е 75 години, като те са трима. В София болните са почти 110 души. Между 20 и 50 години са хората със сериозна симптоматика в страната. Такива са осем души. Имаме и млад колега на 25 години с двойна бронхопневмония.

 

 

Това каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг на щаба.

Цари едно безгрижие по улиците и централните части на градовете. Хората са на разходка и явно не разбират сложността на ситуацията. Хора ходят с кучета и без кучета. Това е пълно безобразие.

И не сме казвали, че младите са недосегаеми. Те съща се разболяват, каза Мутафчийски.

Вчера имахме 30 нови изследавния. Започваме да качваме заболеваемостта по кривата нагоре. Тоест, започва да се разколебава движението по кривата ниско долу и отива нагоре.

Днес една частна лаборатория вместо да информира щаба за установени болни, те се обаждат на пациентите си и им казват, че са болни и да отиват в болница.

Тези пациенти сега звънят и неистово искат да влязат в болница. Тези положителни хора трябва да се лекуват удома, да се обадят на личния лекар и да се лекуват вкъщи - гърло, кашлица, температура се лекуват вкъщи. Само при невъзможност да дишат пълноценно, тогава да търсят болница, предупреди шефът на щаба.

Според него пикът ще е през април или през май.

Ако е през септември обаче, много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз, каза Мутафчийски.

Няма утвърден хининов препарат у нас, но имаме вече налични дози и тощу-що бе доставен в щаба препарат, посочи Мутафчийски.

Той потвърди, че и в болница "Токуда" има заразен с двустранна пневмония, с коронавурис, млад човек - мъж на 34 години.

Сега за 24 часа ще се затвори болницата, за да се дезинфекцира и след 24 часа ще се отвори пак. В момента там се приемат хора на хемодиализа и родилки.

В Бургас също има болен лекар, който е бил на ски в Пампорово. И там болницата е претърпяла същата процедура с дезинфекция.

Има и един заразен с коронавирус в дом за деца без родителска грижа.

Попитан за хеликоптера над Карнобат, който пръска, ген. Мутафчийски попита журналистите с какво пръска този хеликоптер.

Колкото е нужно ще продължи и карантината на болница "Софиямед", защото там става дума за две различни огнища - на Кирил Домусчиев, но и на инфектирано медицинско лице.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...