Домусчиев: Лекувам се с лекарство, което не се внася - 24novini.bg

Домусчиев: Лекувам се с лекарство, което не се внася

Кирил Домусчиев обяви, че се лекува с лекарство, което не се произвежда и не се внася Кирил Домусчиев обяви, че се лекува с лекарство, което не се произвежда и не се внася
20.03.2020 | 09:02
(0 гласа)

Върнах се преди 10 дни от Франция. Още там бях малко неразположен. Наложих си една седмица карантина.

 

 

Лекувах се с обичайните за един грип лекарствени средства. И жена ми вдигна температура. В края на седмицата си пуснахме тест за коронавирус. Оказа се отрицателен и при нея и при мен. Състоянието ми обаче се влошаваше.

Отидохме в най-близката болница и се оказа, че имаме двустранни бронхопневмонии,

което наложи моменталното ни хоспитализиране”, заяви пред NOVA Кирил Домусчиев.

„Децата за радост са добре. И те бяха вкъщи с нас и те вдигнаха температури, но всички тестове показаха, че нямат коронавирус”.

„Чувствам се добре. Няма влошаване на състоянието, благодарение на един изключително добър медицински екип, който се грижи за мен”, коментира Домусчиев състоянието си в момента.

„Благодаря на медиците, които наистина показват невероятен професионализъм, много голяма грижа и не се страхуват да лекуват един болен от коронавирус, тъй като това е една паника, която смятам, че не е нормална и не е редна - доктор да се страхува да лекува болен от коронавирус. Ние не сме чумави”, категоричен бе Домусчиев.

Той посочи, че ще трябва да минат поне 2 седмици, преди да бъде изписан от болница.

„Смятам, че по-рано от две седмици няма как да ме изпишат, но след една седмица ще може да се види дали има някакво подобрение, евентуално да се направи някакъв допълнителен скенер и да се види как е развитието на болестта и какъв е резултатът от третирането с продуктите, с които в момента разполагат”, каза Домусчиев.

По думите му, се лекува с хлорофинов фосфат. За съжаление в България това лекарство отдавна не се произвежда и не се внася.

То е създадено срещу вируса на маларията преди повече от 60 години. В Германия, Франция и Индия обаче има големи производители на този продукт.

Домусчиев призова правителството да се договори с тях за внос на необходимите количества в България.

„Аз лично съм предприел една инициатива с моите контакти, с някои от големите фармацевтични компании и се опитвам да ги убедя да ми продадат определено количество хлорохинов фосфат, който искам да даря на Националния щаб. Да се надявам, че усилията ми ще се увенчаят следващите дни с успех, за да могат да се третират всички хора, които имат нужда от този продукт”, заяви Домусчиев.

„Препоръчвам на всички хора да не се паникьосват, това не е чума, но е наистина много сериозна и неприятна болест и за това е важно всички да спазват наложените карантини и забрани”, подчерта Домусчиев.

„Адмирации към правителството, прокуратурата и към кризисния щаб за навременните мерки”.

„Гледайки как се мултиплицира при нас заразата, аз смятам, че ние се справяме сравнително добре спрямо много други държави по света”.

„Искам да благодаря и на всички хора, които осъзнават сериозността на ситуацията и спазват указанията. Искам да благодаря на всички, които в тази тежка ситуация не спират да изпълняват служебните си задължения и опазват икономиката ни жива”, каза Домусчиев

„Аз съм убеден, че България и българите ще се справят в това бедствие”, заяви Домусчиев.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...