Борисов дава пари само на училищните сестри, на другите - не - 24novini.bg

Борисов дава пари само на училищните сестри, на другите - не

Борисов пак раздели сестрите - дава 9 млн. лв. на училищните сестри, на другите - не Борисов пак раздели сестрите - дава 9 млн. лв. на училищните сестри, на другите - не
09.03.2020 | 18:57
(1 глас)

Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени девет милиона лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв. Това се оказа т.нар. от Борисов "пакет за сестрите", обещан на медицинските сестри след кризата с барикадирането им в бившия Партиен дом на 6 март.

 

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше пуснат да съобщи "новината.

Той обяви, че се е стигнало до нея "след разговори с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов".

Димитров допълни, че се подготвят допълващи стандарти за малките общини, там където няма съответният брой деца за детските градини и детските ясли с идеята стандартът да бъде коригиран.

По думите му това ще направи възможно през този механизъм да стигнат около 9 млн.лв. до всички медицински

специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване,

чиито заплати не са стигнали 900 лв. съгласно отрасловия колективен трудов договор.

Димитров увери, че това ще стане в следващите няколко дни и допълни, че заедно с финансовия и здравния министър, ще подготвят за всяка община допълващи стандарти.

По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт, който трябва да бъде разписан за здравните кабинети,

съобразно броя на здравните кабинети в училищата и детските градини. Димитров каза, че в тази връзка ще се подготвят и промени в наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Той даде пример, че сега в училище за здравен кабинет трябват 800 деца и допълни, че тази цифра, ако е била актуална преди години, вече не е.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа" заяви, че днес е било постигнато съгласие, МС да внесе спешно свое предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ за

промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата

в частта за доплащането на нощния труд - с предложението то да бъде функция от размера на минималната работна заплата. Целта е да не се налага всяка година предоговарянето на този размер, каза той.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...