Извънредно от през нощта! Двама българи с коронавирус - 24novini.bg

Извънредно от през нощта! Двама българи с коронавирус

Плевен и Габрово са първите два града, в които откриха болни ото коронавирус Плевен и Габрово са първите два града, в които откриха болни ото коронавирус
08.03.2020 | 08:04
(1 глас)

Има двама болни от коронавирус у нас. Положителни са две проби, взети на хора от провинцията. Те са от мъж в Плевен и от жена в Габрово. Те са дали втора положителна проба от 4 изследвани повторно. Другите двама са дали отрицателни проби.

 

Това съобщи на среднощен брифинг началникът на щаба и директор на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България, каза още той.

Става въпрос за един мъж на 27 г. от Плевен и една жена от Габрово на 75 г. Около 18-20 души са били в контакт с тях и те са издирени, съобщи Мутафчийски. И двамата не са пътували в опасните дестинации.

Двете отделения са поставени под карантина, както и самите болници в двата града.

Жената от Габрово е на 75 г. и е в болницата от 3 март. Тя е била в контакт с няколко души и с персонала. Лекувана е за пневмония, с каквато е постъпила.

"Нямаме хора с оплаквания, но са взети и изпратени 45 проби на всички хора, били в контакт", каза директорът на болницата в Габрово пред BTV.

"Нулевият пациент ни се губи", призна Метафчийски на брифинга.

Щабът се събра извънредно в Министерския съвет около полунощ.

Нашата страна беше една от последните, където заразата не беше навлязла. До 8 март обаче.

Преди два дни ВМА обяви, че е надхвърлила капацитета си за пациенти с изследване на коронавирус.

Хората ще бъдат насочени към останалите болници, в които има подготвени отделения, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тогава.

По думите пък на здравния държавен инспектор Ангел Кунчев тогава се опровергава и информацията за българи, пътували до Сидни, с положителни проби за коронавирус.

96 000 са общо заразените по света, смъртните случаи са 3 300. В Турция, Албания и още пет страни в Европа още няма заразени.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...