Новата хранилка: 165 млн. лв. наливат в държавните ВиК - 24novini.bg

Новата хранилка: 165 млн. лв. наливат в държавните ВиК

Защо Петя Аврамова говори за държавните ВиК, които ще се финансират по ОП "Околна среда", а не ресорният министър? Пак въпроси... Защо Петя Аврамова говори за държавните ВиК, които ще се финансират по ОП "Околна среда", а не ресорният министър? Пак въпроси...
07.02.2020 | 21:00
(1 глас)

Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК проекти вече са обявени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

 

 

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

С инвестициите ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна мрежа, 380 км канализационна мрежа, 14 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 пречиствателни станции за питейни води, нови тръбни кладенци, помпени станции, резервоари и др., каза тя.

12 дружества, които предоставят ВиК услуги в областите

Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и Смолян, вече имат сключени договори

с управляващия орган на програмата, обяви Аврамова.

Прави впечатление, че тя, която не е министър на екологията, а на регионалното развитие, говори за оперативната програма "Околна среда", към която отношение следва да има МОСВ.

Предстои обявяването на тръжна процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания за новоконсолидирани

ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен.

За инвестициите от готовите разработки ще може да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2021-2027 г.“, информира още тя.

Бъдещият ВиК холдинг ще инвестира в довеждащи водопроводи и в нови язовири, каза Аврамова в отговор депутата от БСП Дора Янкова.

Източниците на финансиране ще бъдат от държавата, както и от собствена структура, която ще строи язовири и водопроводи. Холдингът няма да участва с проекти пред оперативна програма "Околна среда", бенефициенти по нея си остават ВиК дружествата, обясни Аврамова.

Тя не успя да отговори на Янкова, която попита как ще се харчи този 1 млрд. лв.,

за който бе обявено, че ще е капиталът му. Аврамова каза, че холдингът още не е сруктуриран, това ще стане в следващите месеци.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай посъветва Аврамова да убеди правителството да се откаже от решението за холдинга, приведе за пример енергийния холдинг. Предупреди я и да бъде узаконено строителството на водопровода за Перник.

В три от областите – Ловеч, Монтана и Кюстендил, само по една община не се е присъединила към областната асоциация.

За тях предстои да се водят преговори за допускане на европейско финансиране за територията с изключение на общината, която отказва да се присъедини към областната асоциация по ВиК.

Нямало риск за връщане на средства за “Струма”, обясни още Аврамова.

Към момента няма риск за връщане на средства, предоставени от ЕС за построените досега и за изграждащите се участъци от АМ „Струма“, коментира още Петя Аврамова. “Оттеглянето на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле не е отказ от проекта, а дава възможност за изпълнение на препоръките на ЕК за намаляване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...