Търговци протестираха срещу софтуера на НАП - 24novini.bg

Търговци протестираха срещу софтуера на НАП

Търговци и джипита протестираха днес срещу наредбата за новия софтуер на НАП Търговци и джипита протестираха днес срещу наредбата за новия софтуер на НАП Дневник
14.01.2020 | 08:00
(1 глас)

Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред Министерството на финансите срещу новите данъчни правила, които ги задължават да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни, съобщи БНТ.

 

 

На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите

в търговските обекти (СУПТО) за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18. Протестиращите се опасяват, че данъчните могат да злоупотребят с чувствителна фирмена информация, затова поискаха прецизиране на текстовете и отлагане на срока за въвеждане на новите фискални правила.

Собственици на онлайн магазини заявиха, че новият фискален софтуер е несъвместим с техните търговски сайтове. Огромна част от електронните магазини са на отворени платформи с отворен код. Те няма как да бъдат преведени в режим затворен код.

Търговците не са съгласни и да инвестират петцифрена, по думите им, сума в новия търговски софтуер. Част от представителите на доболничната помощ също ще трябва да работи с новия търговски софтуер. До 31 януари новите данъчни правила трябва да бъдат въведени и от общопрактикуващите лекари. Те обаче имат резерви.

Въпреки че отпадна първоначалното изискване компютрите на джипитата да са постоянно свързани с НАП,

остана задължението личните лекари да инсталират програмата,

който дава пълен достъп на данъчните за онлайн проверки, по всяко време.

Д-р Константин Ангелов, общопрактикуващ лекар, обясни, че новият софтуер не е подходящ за прилагане при общопрактикуващите лекари, защото това може да доведе до разкриване на личните данни на пациенти те в НАП.

От Комисията за защита на личните данни уверяват, че няма опасност служители на НАП да злоупотребят с чувствителна фирмена информация, но търговците не мислят така.

От приходната агенция са обявили пред телевизията, че няма да има удължаване на срока за въвеждане на новите данъчни правила, който трябва да влязат в сила на 1 февруари.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...