Внасят вота на недоверие към Борисов. Може ли да мине? - 24novini.bg

Внасят вота на недоверие към Борисов. Може ли да мине?

Вотът на недоверие към Борисов е четвърти пореден Вотът на недоверие към Борисов е четвърти пореден
13.01.2020 | 10:41
(0 гласа)

Опозицията вече анонсира четвъртия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Поводът е водната криза, а секторът – екология. Но социалистите твърдят, че вотът е и заради некомпетентност в цялото управление.

 

 

Как ще се разпределят гласовете обаче и може ли БСП да събере необходимите 121 гласа „За“, провери bTV.

Левицата има 79 места, а ДПС, ако решат да ги подкрепят – 25. ВОЛЯ имат 12 депутати, а „Атака“ – 6. Това са точно 122 гласа.

БСП започва консултации, преди да внесе вота на недоверие На теория, ако всички, които се обявяват за опозиция се консолидират, вотът може и да мине с 1 глас повече от необходимото.

Вотът на левицата ще бъде внесен в понеделник, 20 януари, след консултации с ДПС, ВОЛЯ и „Атака“. Въпреки че е по екологични теми, БСП не смятат, че оставката на Нено Димов го обезсмисля. Според ГЕРБ вотът на недоверие бил „безотговорно поведение“.

„Основният виновник е Бойко Борисов, защото той неизменно управлява държавата от 10 години

и проблемите с въздуха, и с водата идват от това, че липсва държава“, каза Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП.

Официално от ГЕРБ отказват коментар по темата. Но коалиционните им партньори – не. „Големият печеливш от цялата тази шумотевина е БСП. Те напрактика спечелиха вота на недоверие преди да са го внесли. Въпросът е кой направи тази услуга на БСП“, заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

ДПС и ВОЛЯ обявиха, че ще решат как да гласуват другата седмица, но имат своя логика по темата. „Ние считаме, че БСП с този вот на недоверие си прави предконгресна пиар акция. ВОЛЯ ще обсъди и ще реши как да гласува“, коментира Полина Цанкова.

Засега и от „Атака“ се въздържат от коментар.

Това ще е четвъртият пореден вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. Предишните три бяха за провали в сферата на здравеопазването, сигурността и корупцията. Всички те не сполучиха, а гласуването завърши със 131 до 133 гласа в полза на управляващите.

Днес и утре БСП започва консултации с опозиционните партии, за да преброи подкрепата за новия вот на недоверие.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...