Омуртаг живее от 30 години на воден режим - 24novini.bg

Омуртаг живее от 30 години на воден режим

Омуртаг 30 години живее на воден режим Омуртаг 30 години живее на воден режим Кадър: NOVA
12.01.2020 | 19:00
(0 гласа)

Жителите на Омуртаг вече 30 години са на воден режим, при това много по-строг, отколкото в Перник, разкри репортаж на Нова телевизия. Дневният разход на семейство е около 20 литра.

Хората във високата част на града вода почти нямат - там тя идва последно и спира първо.

На обяд вода не пускат. "Сутрин и вечер имаме само по 2 часа”, разказа Петър от Омуртаг. Затова в къщата му винаги има подготвени туби с вода. „Имам бойлер на дърва. Палим го и чакам да загрее водата. Пускам дрехи за пране, когато знам, че ще има вода и няма да спре скоро”, каза още жителят на Омуртаг. Проблемът в града е от десетилетия. Омуртаг се захранва от извор в Сливенско, а водата идва по 45 километра тръби.

„От юли месец не е валяло дъжд.

Дебитът на водоизточника, който нормално при влажна година е над 50 литра в секунда, в момента е 23.

И тръгвайки 23 литра от Кипилово в град Омуртаг пристигат около 16.

Има загуби по трасето. Проблемът е, че когато спрем трасето за отстраняване на авария, водата после пътува 11 часа”, заяви Явор Миланов, управител на ВиК-Търговище. Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града.

„При население около 6 000 човека и норма 120 литра – това са 700 кубика на ден. В момента в града влизат около 1 400 кубика на ден и тя не достига”, поясни Миланов. Решението да има постоянно вода в града е в нова ВиК мрежа, която за намали загубите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...