Експерт: От 170 ВЕЦ 140 у нас са незаконни - 24novini.bg

Експерт: От 170 ВЕЦ 140 у нас са незаконни

От 170 ВЕЦ 140 са незаконни От 170 ВЕЦ 140 са незаконни
11.01.2020 | 12:00
(0 гласа)

"От 2000-та година около 170 малки водноелектрически централи са построени, като за поне 140 от тях ние сме доказали, че са незаконни. Другите не казвам, че са законни. Добрите примери са единици.". Това заяви Пенчо Пандъков, експерт хидробиолог, цитиран от БНР.

 

 

"Почти няма случайни хора собственици на ВЕЦ-ове, там всички са политически обвързани фигури по някакъв начин,

близки до партиите и на практика наблюдаваме процес, при който нашите институциите не просто се обезличават, но биват използвани само да узаконяват злоупотребата с обществени ресурси", коментира хидробиологът.

Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете. Много често става въпрос за липса на контрол. Институциите, дори да има установени нарушения, правят опити да узаконят ВЕЦ-овете, заяви Пандъков.

Всяка злоупотреба, която не е наказана, води до нови, по-големи злоупотреби, а всяка наказана води до по-малко злоупотреби в бъдеще, категоричен е той.

За 8 години са установени много нарушения по темата с ВЕЦ-овете.

По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. От сдружението са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат.

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди още Пенчо Пандъков.

"Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът.

Той разказа за практиката контролиращите органи да съобщят на нарушителя преди проверката, че има сигнал срещу него.

Така не могат да не го хванат, обясни Пандъков.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...