КСНС: Кризата в Иран да се решава по мирен път - 24novini.bg

КСНС: Кризата в Иран да се решава по мирен път

КСНС се обедини в мерки по повод кризата в Иран КСНС се обедини в мерки по повод кризата в Иран Президент
09.01.2020 | 17:50
(0 гласа)

„Консултативният съвет по национална сигурност обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциали заплахи за България. Подчертано бе, че в съвременния глобализиран и взаимно свързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб”.

 

 

Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

на тема: „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток”.

Консултативният съвет изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържането от употребата на сила”, продължи президентът, цитиран от нова телевизия. Той обясни, че участниците в КСНС са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Съветът счита, че страните в конфликта трябва да избягват действия, водещи към ескалация на напрежението и трябва да положат усилия за провеждане на диалог и намиране на решение по дипломатичен път.

Президентът обясни, че Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

  • Да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива.
  • Службите за сигурност да упражняват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси.
  • МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на сражение.
  • Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на сигурността на българските военнослужещи.
  • При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.
0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...