На 13 януари автобусите протестират - спират да возят хора - 24novini.bg

На 13 януари автобусите протестират - спират да возят хора

Превозвачите спират превоза на хора и на доставки до търговските обекти от 13 януари в знак на ефективен протест заради тол системата. Превозвачите спират превоза на хора и на доставки до търговските обекти от 13 януари в знак на ефективен протест заради тол системата. Архив
08.01.2020 | 09:56
(0 гласа)

Представители на превозвачите излизат на национален протест на 13 януари и спират превоза на хора заради въвеждането на тол системата. Спрени ще са и доставките към търговските вериги. 

 

 

Това обяви председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в интервю за БНР.

"Нямаме против тол системата, а нейният обхват. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог. Ние сме против несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“, допълни Арабаджиев. 

Той даде за пример Чехия, където от 1 декември 2019 г. вече е факт тол системата, но тя е с обхват между 4 и 5% на първокласните пътища.

„ А в България, според проекта на регионалното министерство, обхватът на тол системата ще е 30%“, възмути се Арабаджиев.

Протестиращите превозвачи искат обхватът на тол системата да е по-малък и да се намалят тариофите за ползване на пътищата. 

"Предложихме „Ние предложихме тежкотоварните камиони с тегло над 12 тона с четири оси да плащат между 9 и 18 стотинки на километър“, обясни председателят на Съюза на международните превозвачи. 

Това е наполовина на вече обявените тарифи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за този тип превозни средства. Всички шофьори на камиони с тегло над 12 тона, с четири оси, ще плащат между 18 и 36 ст. на километър за всички автомагистрали, обявиха от МРРБ.

По думите му вече няма смисъл за диалог с МРРБ и затова започва ефективен национален протест на 13 януари.

По отношение на калкулатора за изчисление на това колко ще струва на един превозвач да премине от точка А до точка Б, Арабаджиев е категоричен: „Да пуснеш един калкулатор не означава, че си готов за тол системата. Никой превозвач не знае с какви бордови устройства ще се работи, на какви цени“.

„В процеса на общественото обсъждане всички транспортни организации дадоха един куп предложения и становища и бяха приети нула. Когато ти не се съобразиш с бизнеса, не чуеш нито едно негово предложение, не го отчетеш като разумно, това за нас е арогантно отношение”, каза още Арабаджиев.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...