Манолова: Да се сложи мораториум върху поскъпването на водата - 24novini.bg

Манолова: Да се сложи мораториум върху поскъпването на водата

Манолова призова за мораториум върху вдигането на цената на водата в областите с воден режим Манолова призова за мораториум върху вдигането на цената на водата в областите с воден режим
15.12.2019 | 21:27
(0 гласа)

Манолова: КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата от 1 януари 2020 г. и да сложат мораториум върху поскъпването й в областите на воден режим

Това призовава Мая Манолова в позиция до медиите днес, като посочва, че е справедливо върху увеличението на цената на водата от 1 януари 2020 г. да се наложи мораторуим за областите с воден режим като

Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а за останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение на цените.

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" задава и седем въпроса за цената на водата.

Според предложението на КЕВР цените на водата следва да се повишат в почти цялата страна с между 1 и 9 %, посочва още Манолова, като припомня, че от 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г. – за 33 месеца – увеличението на цената на водата в София например е с 51 % (от 1,82 лв./ куб.м. през 2,58 лв./ куб.м. до 2,75 лв., каквато ще е цената от 1 януари 2020 г.) От 1 юли 2016 г. до днес с 48% е увеличена и цената на парното. Увеличението на цената на тока за последните 3 години е общо около 10 %.

Във връзка с това Манолова задава към КЕВР следните въпроси:


1. Защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора?
2. Кога ще бъде отчетено публично пред гражданите изпълнението на показателите от бизнес-плановете на ВиК-дружествата като част от реформата в сектора?
3. Защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата и обслужването, изпълнението на бизнес-плановете, намаляването на процента на общите загуби и др.?
4. Защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които се изчислява социалната поносимост на цената на водата? Те държавна тайна ли са?
5. Как е определена социалната поносимост в доклада, при положение, че самата КЕВР признава в него, че в 23 области данните не са публикувани или не са надеждни?
6. Кога КЕВР ще предостави публично информация за това как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата с процента на инфлация и за какво ще се използват средствата от предстоящото увеличение?
7. Колко лева ще са допълнителните приходи, които ще постъпят във ВиК-дружествата вследствие на увеличението на цените на водата от 1 януари 2020 г. за сметка на битовите потребители?

Гражданската платформа „Изправи се.БГ” предлага решение на проблема

с несправедливото за гражданите повишение на цените, чрез следните действия:

1. КЕВР да отложи увеличението на цените от 1 януари 2020 г.
2. Да се въведе мораториум на вдигането на цената на водата в областите, които са на воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово.
3. КЕВР да внесе незабавно предложение за промяна на Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите, като се предвиди измененията на цените за четвъртата година от бизнес-плановете да стане след отчета на изпълнението на бизнес-плановете и показателите за качество от втората година.
4. Правителството да приеме предложените от КЕВР промени, вкл. и въвеждането на мораториума за областите на воден режим.
5. Ресорната подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР в 44-то Народно събрание да организира спешно публично изслушване на регулатора в оставащите последни дни преди увеличението на цените.

Според доклада на КЕВР за 2020 г.най-голямо увеличение има в областите Кърджали, Видин, Русе, София-град, Габрово, Смолян (6 % - 9 %).

Четирите области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик - липсващи в таблицата, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените . Защо няма утвърдени бизнес-планове е въпрос към КЕВР. За област Разград цената е намалена, тъй като според доклада тя трябва да бъде 3,659 лв./ куб.м., но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м., цената от 1 януари на водата в Разград ще бъде 3,42 лв./ куб.м.

                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...